Подсилване на естествените съпротивителни сили на организма - препоръките на д-р Пенкова

Д-р Галина Пенкова, общопрактикуващ лекар в гр. Сливен, МБАЛ Хаджи Димитър

Д-р Пенкова, от позицията на своя опит, споделете ни как да изградим силна имунна защита през зимата?

Имунната ни система е ангажирана със защитата на организма от болестотворни причинители през цялата година, но есенно-зимният сезон е предизвикателство и причините за това са многобройни. Ще спомена само някои от тях: температурните разлики между външната и вътрешната среда, която обитаваме, повечето време прекарано на закрито и съответно намалената интензивност на слънце-греенето водят до намален синтез на витамин D от кожата.

Всичко това съчетано със събиране на големи колективи от ученици, студенти и т.н. създава благоприятни условия за разпространение на респираторните инфекции. Комплексът от мерки, които се предприемат за предотвратяване на възникването и развитието на заболявания се нарича профилактика и тя е в основата на доброто здраве. Що се отнася до това как да изградим силна имунна защита, правилата са следните – спазване на балансиран и разнообразен хранителен режим, богат на витамини, минерали, микроелементи, от които тялото ни се нуждае, за да функционира нормално, пълноценен сън и почивка, намаляване на ежедневния стрес и разбира се много добра лична хигиена.

Какво препоръчвате на Вашите пациенти през сезона на простудните и вирусни заболявания?

На първо място ги съветвам да бъдат отговорни и да предприемат мерки преди да е настъпило заболяване. В случай на възникване на такова – да избягват самолечението. Аз, а и вярвам моите колеги, сме на разположение за консултация и преглед, когато е необходимо. В много от случаите при първи симптоми с предприемането на адекватни мерки състоянието се подобрява значително по-бързо. 

Може ли хората да взимат нещо превантивно, с цел да увеличат естествените съпротивителни сили на организма?

Разбира се, съществуват редица съставки, които доказано увеличават съпротивителните сили на организма. Известни със свойствата си да повлияват функцията на имунитета са витамините C, D, A, микроелемента цинк. Витамин С например е необходим на клетките, ангажирани както с вродения, така и с придобития имунитет и подпомага предпазването на тялото от увреда. Нивата на витамин С намаляват при стрес или заболяване включително, причинено от вируси или бактерии, което налага допълнителния му прием с храната. Същото важи и за микроелемента цинк, който освен, че е антиоксидант, важен за имунитета, може да спре прикрепянето на вирусите към епитела на клетките, според научните данни. Освен това  природата изобилства от лечебни растения като черен бъз, джинджифил и други ценни съставки например лактоферин, които могат да ни помогнат в сезона на простудните заболявания.

Споменахте лактоферин и растителни екстракти, бихте ли споделили своите впечатления от тях?

Лактоферинът е молекула с огромен потенциал, не случайно е известен като „розовото злато“, защото е една от най-ценните съставки в майчиното мляко. А всички ние добре знаем, че майчиното мляко, благодарение на разнообразния си състав, снабдява новороденото, както с хранителни вещества, така и имуноглобулини, който да го защитават. Но, разбира се лактоферинът, не е в помощ само на най-беззащитните. Той е част от неспецифичния имунитет, който ни пази независимо от природата на причинителя. Притежава ценни свойства да се справя с бактериите и с вирусите по различни механизми, блокирайки тяхното размножаване или навлизане в организма. 

Черният бъз е познат и използван от народната медицина за справяне с проблеми на горните дихателни пътища. Всички сме пили чай или сок от бъз, но съвременната технология прави възможно извличането и концентрирането на полезните съставки под формата на екстракт, което осигурява и по-добър и бърз ефект. Не липсват и научните доказателства, според които, черният бъз, приет в рамките на 2 дни, след проявата на грипоподобните симптоми, би могъл да намали тежестта им.  Екстрактът от джинджифил също е полезен в практиката ми заради антиоксидантните си свойства. Решаващо в борбата за по-бързо възстановяване от дадено заболяване е снабдяването на организма с антиоксиданти, нуждата от които е повишена по време на боледуване. Затова на моите пациенти при първи симптоми препоръчвам витамини с антиоксидантен и имуностимулиращ потенциал, допълнени с природни съставки като лактоферин, черен бъз и джинджифил.  За силна имунна защита в практиката си съм се доверила на Допелхерц® Авиралекс, заради комплексния му състав, удобството на еднократния дневен прием и експертизата на немската фармацевтична компания.

Авиралекс
Допелхерц систем
Авиралекс
Сигурен щит за имунната система
  • Лактоферин, екстракт от черен бъз и екстракт от джинджифил
  • С цинк и витамини А, С и D
  • Еднокрaтен дневен прием