Защо е важен приемът на колаген и как да изберем правилния? Мнението на д-р Димитрова, физиотерапевт

Д-р Велина Димитрова, специалист по физикална и рехабилитационна медицина в МЦ Медика Експерт Русе

Бихте ли се представили?

Казвам се д-р Велина Димитрова и съм специалист по физикална и рехабилитационна медицина с повече от 15 години практика. Работя в Медицински център Медика Експерт Русе.


Ставните проблеми са ежедневие в практиката Ви, пациентите - разнообразни като възраст и проблеми, които имат. Бихте ли ни разказали повече за тях?

Ежедневно работя с пациенти с мускулно-скелетни проблеми – с оплаквания от болки в ставите и сухожилията от претоварване или свързани с хронични дегенеративни изменения – артрозна болест (най-често на коленете, тазобедрените стави или гръбначните прешлени).
 

Какви са най-честите съвети, които давате на пациентите си (млади спортуващи, средна възраст с начални ставни увреждания, възрастни), свързани с грижата за ставите?

Съветът, които най-често давам на по-младите пациенти е, че е нужна профилактика, дори да нямат изразени оплаквания – необходим е приемът на хранителни вещества и продукти, изграждащи структурата на ставните и околоставни тъкани, достатъчно почивка за възстановяване и дозирано натоварване, за да се подобри кръвотокът и притокът на нутриелементи и кислород към тъканите. Това особено важи за спортуващи или хора, натоварени с физически труд.

За възрастните с вече налични артрозни изменения на ставите е почти задължително ежедневното приемане на различни добавки с колаген, глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина и т.н. Важи правилото, че колкото в по-начален стадий е дегенерацията – толкова по-добро е повлияването.

Храненето по нашите географски ширини е често недоимъчно за тези ценни хранителни вещества, повечето от животински произход. Трудоемко е приготвянето ежедневно на различни костни бульони, под въпрос е и пълноценното им усвояване от организма, а и за някои хора са неприятни за консумация.

Продуктите на Допелхерц са много по-удобни за прием – съдържат нужното количество активни вещества, индивидуално дозирани са и с приятен вкус. Това спестява време и усилия при гарантирано и оптимално доставени градивни хранителни елементи.


Какви продукти за профилактика препоръчвате, (когато не са необходими лекарствени продукти или заедно с тях)?

Най-често препоръчвам приема на течен високодозиран колаген, какъвто е Допелхерц Колаген 11.000, а когато е необходимо, добавям и противовъзпалителни лекарствени продукти.


С какво помага приемът на колаген?

Колагенът е структурен протеин – изгражда ставите, сухожилията, връзките, кожата, кръвоносните съдове. Той е като скеле за останалите молекули. При увреждане на колагеновите нишки тъканите стават нестабилни. Зависи от индивидуалното състояние на организма колко бързо ще настъпи възстановяването. С възрастта производството на колаген намалява. Част от молекулата му е изградена от незаменими аминокиселини (трябва да се приемат с храната), необходими са и допълнителни вещества за синтеза му – витамини и микроелементи. Ето защо от съществено значение е пълноценното снабдяване на организма с ценните хранителни вещества. Допълнителният прием на различни колагенови добавки ще подпомогне ендогенния колагенов синтез.


Как хората, които искат да се погрижат за ставите си, да се ориентират в при избора на колагенов продукт?

Най-добре е колагенът да е в течна форма, високодозиран и хидролизиран – това благоприятства усвояването му и впоследствие ефекта му.


Защо харесвате Допелхерц Колаген 11.000 с куркума и джинджифил?

Допелхерц Колаген 11.000 отговаря на всички тези условия. Новият Допелхерц Колаген 11.000, комбиниран с куркума и джинджифил, има още по-добър ефект – известните с противовъзпалителното си действие куркума и джинджифил допълват ефекта на колагена. Всичко е в течна форма и лесно усвоимо.


С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

От години използвам и препоръчвам продуктите на Допелхерц заради положителните отзиви на пациентите, гарантираното немско качество, достъпната цена и наличието на разнообразие от комбинации, необходими за различните хора.