Спорт по време на бременност? Добра идея!

Дори да сте бременна, не трябва да спирате да се движите. Спортът по време на бременност не само че не вреди на тялото, но и помага да сте във форма и да се подготвите физически за изтощителното раждане.

Дори да сте бременна, не трябва да спирате да се движите. Спортът по време на бременност не само че не вреди на тялото, но и помага да сте във форма и да се подготвите физически за изтощителното раждане. Разбира се, някои спортове са по-подходящи от други, когато става въпрос за бременност, а и вече много спортни центрове предлагат специални програми за бременни.

Всички знаем, че спортът е добър за тялото, но не всички жени са наясно, че спортът в периода на бременността също би имал положителен ефект. Важно е да се движите според това колко Ви позволяват силите и да не се изтощавате прекомерно. С подходящия за бременни жени спорт можете да направите нещо хубаво за своето тяло и да го подготвите оптимално за раждането. Разбира се, бъдещата майка трябва да бъде сигурна, че плодът е в пълна безопасност в корема й. Смята се, че дамите, занимаващи се редовно със спорт раждат по-лесно и се възстановяват по-бързо. В допълнение физическата активност засилва защитните сили на организма и влияе положително на кръвообращението.

Кои спортове са подходящи при бременност?

Ако сте бременна, трябва винаги да се вслушвате в тялото си и сигналите, които то Ви подава. Спортът или физическата активност по време на бременност не трябва да водят до изтощение. Спортувайте толкова дълго и интензивно, колкото позволява състоянието Ви и така че да се чувствате добре. В никакъв случай не прекалявайте с упражненията и не поставяйте в риск бъдещото си дете.

Ето няколко спорта, които са подходящи по време на бременност:

Ходене: Чудесен начин да активизирате сърдечно-съдовата система, пък и този тип движение не натоварва ставите и гърба. Можете лесно да интегрирате ходенето пеша във всекидневния си живот и да го упражнявате през целия период на бременността.

Плуване: Множество медицински специалисти определят плуването като най-подходящ спорт по време на бременност.

Актив Мама
Допелхерц актив
Актив Мама
За пълноценното развитие на Вашето бебе
  • Покрива повишените нужди от витамини, минерали и микроелементи на бъдещите майки, бременните и кърмещите жени
  • Високо съдържание на омега-3 киселини, важни за сърцето, мозъка и зрението на плода и кърмачето
  • Награда за най-добри хранителни добавки за бременни в класацията Mother & Baby Awards 2022*
  • Не съдържа лактоза и глутен
  • Висок стандарт за чистота на съставките и немско качество
  • С купуването на този продукт вие подпомагате деца в нужда

Движенията във водата стимулират кръвообращението и в същото време предпазват ставите от натоварване. Плуването може да помогне дори в случай, че страдате от болки в гърба. Освен това, с този спорт тренирате две мускулни групи едновременно – гръб и крака, както и торс и ръце. Някои плувни центрове дори предлагат специални курсове за бъдещи майки.

Йога и стречинг: С тези два спорта тонизирате и си гарантирате подвижност, като същевременно щадите ставите. Въпреки това, бременните жени трябва да внимават със стречинга – не трябва да задържате прекалено дълго дадена поза и трябва да спрете веднага, ако почувствате болка. Чи-гун и Тай-чи също са подходящи за бременни.

Танци: Те също могат да бъдат подходящ спорт за бременни, но трябва да избягвате скачане, рязко завъртане, обръщане и т.н. С танци не само можете да се раздвижите, но и да си създадете много приятни емоции.

Бягане по време на бременност

По принцип няма нищо лошо в бягането, стига да сте тичали редовно и преди да забременеете, както и да сте получили одобрение от своя гинеколог. Ако тези две условия са налице, упражнявайте този спорт, колкото време предпочитате и доколкото се чувствате добре. С наближаване датата на раждане обаче трябва да се вслушвате по-сериозно в сигналите на своето тяло. Спрете незабавно, ако не се чувствате добре или почувствате напрежение в областта на корема.

Моля, обърнете внимание на следното:

1. Не прекалявайте със спорта! Пулсът Ви не трябва да превишава 135-140 удара в минута. Смята се, че темпото Ви е безопасно, ако можете да говорите и дишате нормално докато тичате. 30 минути бягане с бавно темпо 3 пъти седмично е оптимално. Ако искате да се движите повече, ходете.

2. Меката, равна повърхност щади ставите и намалява риска от навехване или изкълчване.

3. Не тренирайте сами, особено в последния триместър от бременността, за да има кой да Ви помогне в случай, че се случи нещо непредвидено.

4. За да подпомогнат съединителната тъкан на непрекъснато нарастващия си корем, много жени използват т.нар. колани за бременни.

Какво още е необходимо да знаете

Трябва леко да редуцирате спорта през последния триместър и най-вече непосредствено преди термина. Спортове, които могат да доведат до падане като например езда, колоездене или каране на ски, трябва да се избягват по време на бременност. Жени, които имат здравословни проблеми могат да практикуват спорт само след изрична консултация с лекар.