Сухота в очите. Какво представлява и как да се справим с нея

Зрението ни осигурява 80% от цялата информация, която обработваме с мозъка си, затова добрата грижа за очите е от съществено значение, за да бъде пълноценен нашият живот.

Oчната повърхност се защитава и поддържа влажна благодарение на слъзния филм. Той е незаменим за доброто състояние на очите. Много са факторите (като продължителната работа на компютър, взирането в таблета или мобилния телефон, честото гледане на телевизия, сух и топъл въздух в помещенията и други), които създават риск от разрушаване на слъзния филм.

 

Сълзите – защо са ни необходими?

Сълзите са телесна течност, която постоянно се синтезира от жлезите на хората и бозайниците. Те са със слабо алкално pH. Сълзите образуват слъзен филм с дебелина от 0,005 до 0,0012 mm, който се обновява на всеки 10-30 секунди. От третата седмица на своя живот, човекът произвежда до 1 g сълзи на ден. В различни случаи количеството може да се увеличи повече от стократно. С напредване на възрастта намалява производството на сълзи в организма.

Сълзите се произвеждат от слъзните жлези, разположени в горния клепач. Функционирането на слъзните жлези се контролира от слъзния нерв, който е свързан с централната нервна система. Чрез система от многобройни каналчета, слъзната жлеза освобождава своите секрети.

Витамини за очи + Омега-3
Допелхерц актив
Витамини за очи + Омега-3
За добро зрение! Обогатена формула с омега-3 мастни киселини
  • Повишена доза лутеин и зеаксантин, обогатени с омега-3 мастни киселини
  • Витамини и минерали с благотворен ефект, предпазващи окото
  • При продължителна работа на компютър

Благодарение на клепачите очната ябълка се овлажнява 3 – 6 пъти за минута, тъй като те разпределят равномерно течността над окото. Сълзите се оттичат във вътрешния очен ъгъл на клепача и от там преминават през слъзни канали към слъзния сак. В долния край на слъзния сак има назо-слъзен канал, който завършва в носната кухина. Нормалното функциониране на слъзния филм и нормалното образуване на сълзите са от значение за доброто състояние на очите.

Функции на слъзния филм

Сълзите не представляват само чиста вода, те съдържат също минерали, протеини, ензими, витамини, мазнини и съставки, които предпазват очите от инфектиране.

Слъзният филм е съставен от 3 слоя:
-  вътрешен мукозен (съдържа муцин)
-  среден воден слой (съдържащ ензими, протеини, антитела)
-  външен липиден слой

Външният липиден слой предпазва очите от прекомерното изпарение на слъзния филм, а вътрешният слой пази очните повърхности от дехидратиране.

С всяко мигане на окото, тънкият слъзен филм се разпространява по повърхността му като по този начин я поддържа гладка, чиста, еластична и я защитава от бактерии. Освен това слъзният филм подхранва роговицата и я снабдява с кислород. Обобщено можем да кажем, че слъзният филм има защитна, овлажняваща и почистваща функция.

Интересен е фактът, че сълзите, които са свързани с чувства не са от значение за подхранването на окото, тъй като имат различен състав.

Причини за сухота в очите


Очната повърхност е овлажнена и защитена от слъзния филм, но много фактори могат да компроментират това. Дори слъзните жлези все още да произвеждат достатъчно количество слъзна течност, нарушаването на външния липиден слой често предизвиква прекомерно изпарение на слъзния филм. Това впоследствие може да доведе до чувство на сухота, сърбеж, усещане за чуждо тяло в очите.

Има редица причини за сухота в очите:

-    прекомерно излагане на UV – светлина
-    работа на компютър
-    продължително четене или шофиране
-    климатици
-    напредване на възрастта
-    менопауза
-    тютюнопушене
-    употреба на контактни лещи
-    прием на някои медикаменти

Всички тези фактори са рискови и могат да въздействат отрицателно на слъзния филм, като предизвикат сърбеж, дразнене, зачервяване, чувство за сухота или парадоксално сълзене на очите.

 

Няколко важни съвета за добро зрение


Ограничете доколкото е възможно вредното влияние на рисковите фактори.

Употребата на капки за очи с хиалуронова киселина и хипромелоза може да подобри състоянието особено при синдром на „сухо око“.

Хиалуроновата киселина, която за първи път е изолирана от стъкловидното тяло на телешко око, има редица важни свойства, заради които намира широко приложение в офталмологията. Притежава способността да свързва големи количества вода и да поддържа роговицата добре хидратирана освен това има и противовъзпалително действие.
Пийте много течности: поне 2 литра на ден вода

Хранителни добавки: приемайте специални нутриенти, съдържащи ценните за очите лутеин и зеаксантин за поддържане на нормално зрение.

Ограничете времето прекарано пред екрани, които са източник на синя светлина (компютър, таблет, телефон, телевизор). Синята светлина е част от спектъра на видимата светлина. Светлинният ѝ сноп е с малка плътност, което води до замъгляване, отблясъци, заслепяване и трептене. Влошават се зрителната острота и контрастът, а мозъкът работи повече, за да обезпечи ясен образ. Освен това синята светлина намалява синтеза на мелатонин, от който зависят пълноценният сън и почивка на организма.

На всеки 30 минути правете кратки почивки от екрана. Достатъчно е да погледнете към тавана и енергично да присвиете очи или пък да гледате в далечината.

Спазвайте ергономични условия за работа с компютър. Не работете на смесено осветление, при включен климатик, използвайте очила с филтри за синя светлина за по-малко натоварване на очите.

Винаги поддържайте въздуха в помещенията свеж като проветрявате редовно или използвате овлажнител за въздух. Това осигурява здравословна среда за очите дори през зимата.

Изключете парното/климатика: Сухият въздух в автомобила или стаята влияе негативно. По-добре затопляйте/охлаждайте само ако е необходимо.

Други статии за здравето на Вашите очи можете да намерите тук:
Здраве за очите с правилен хранителен режим

Очно здраве, митове за зрението и десет правила как да пазим очите си