Диетична допълваща храна за кучета и котки

Не е лесно да се ориентирате между различните видове храни за кучета и котки. Посещението на добре зареден зоомагазин понякога може да е повече объркващо, отколкото полезно при вземането на решение. Важно е всеки стопанин да осигурява на домашния си любимец храна, която съдържа всички важни съставки, позволяващи му да живее здрав, дълъг живот, изпълнен с енергия и забавления. Тъй като между отделните видове храни има големи разлики в качеството и състава е хубаво да знаете какво ги отличава:

  • Типичната основна храна за кучета и котки се нарича пълноценна храна. Този термин обединява всички комбинирани храни, които поради състава си са достатъчни за дневна дажба сами по себе си – независимо дали са мокри или сухи. Съставът на този тип храни варира в големи граници, затова винаги трябва да се уверите в качеството и произхода на съставките, преди да направите своя избор. Също така може да дадете на експерт да провери дали дадена храна е оптимално съставена за вашето животно чрез изчисляване на дневната дажба.
  • Хранителните суровини, от друга страна, са отделни, чисти компоненти като моркови, ориз или месо. Сушените продукти за дъвчене като кокали от телешка кожа или сушена риба също спадат към тази категория. С други думи - всички индивидуални храни, които не са комбинирани с минерали или други компоненти.
  • Освен това има допълващи храни, които имат високо съдържание на конкретни вещества, но поради състава си са достатъчни за дневна дажба, само ако се комбинират с друга храна. Този термин включва, например минерални храни, наградки или добавки за специални нужди.
  • И не на последно място диетичните допълващи храни. Те служат за специални хранителни цели. Тук думата „диетичен“ няма никаква връзка с това, че домашния ви любимец трябва да отслабне. Основата за разработването на тези храни е научната и медицинска теория на храненето, диетологията. Поради това този тип храни подлежат на по-високи изисквания към състава, така че да могат да изпълняват съпътстващ терапията ефект при лечението на заболявания. Съставът на диетичните храни е специално съобразен с нуждите на кучетата и котките в случаи на недохранване и заболяване. Те обаче могат да се дават и профилактично или в подкрепа на временни здравословни проблеми.

На много опаковки, които намирате в супермаркетите или дрогериите, можете да прочетете цветисти твърдения за какво е подходяща дадената храна. Ефективността обаче е научно доказана само за диетичните храни. За тях се прилагат особено строги изисквания по отношение на състава и описанието му на опаковката. На етикета ще намерите всички важни съставки и точното им съдържание. По този начин, ако е необходимо, ветеринарният лекар може бързо да получи информация за активните съставки, които животното вече приема, и съответно да коригира лекарствата му.

Много животни страдат от различни здравословни оплаквания. Матова козина или прекомерна загуба на козина, ставни проблеми свързани ограничена подвижност или проблеми с имунната система. В следствие на това четириногите ни приятели могат да загубят част от качеството си на живот.  Приемът на специални хранителни вещества спрямо конкретните показания може да облекчи много оплаквания, а в най-добрия случай дори да ограничи развитието на заболяванията.

В някои етапи от живота си вашият домашен любимец може да има повишена нужда от хранителни вещества. За това има подходящи диетични допълващи храни, чрез които може да комбинирате и оптимизирате ежедневното хранене с подходящи активни вещества.