Ставите на котката

Едва ли някое друго животно ни вдъхновява толкова много със своите грациозни движения и ловкост, колкото котката. Сръчно и привидно без усилие тя скача на височина, равна на пет-шест пъти височината на тялото ѝ. И винаги се приземява елегантно на четирите си лапи, защото при свободно падане може да се завърти около собствената си ос. Тези подвизи се дължат на мощните ѝ мускули и гъвкавата ѝ опорно-двигателна система.
Katze auf Wiese

Знаете ли защо котките са толкова подвижни? Причината е, че отделните прешлени на гръбначния им стълб не са така здраво свързани, както при хората или дори при кучетата. Но разбира се, движенията на котката се основават и на перфектно координираното взаимодействие на мускули и нерви, кости и сухожилия, съединителна тъкан и връзки. Ставите играят основна роля в това отношение – тъй като са подвижни връзки между две кости, те смекчават въздействието на натиска, поради което понякога са подложени на голямо натоварване.

Ключът към здравите стави е здравословният растеж. Котенцата трябва да приемат храна, която е специално адаптирана към тяхната възраст и нужди. Това е така, защото здравата опорно-двигателна система е едно от условията за здравословен и дълъг живот на котката, изпълнен с радост от живота и жизненост. Като определяща рамка в тялото, тя отговаря за подвижността и стабилността. Поддържането ѝ в добро здраве е в основата на качеството на живот на вашата котка.

Основни градивни елементи на опорно-двигателната система

Колкото и съвършено да са изградени ставите, те все пак представляват слаби места в опорно-двигателния апарат на котката. Ако веднъж са били увредени от естествените процеси на стареене, наднормено тегло или травми, организмът вече не може да ги възстанови напълно. За да се облекчи състоянието или да се предотврати появата на ставни заболявания, котката трябва да приема чрез храната важни градивни елементи, които са необходими за структурата и функцията на опорно-двигателния ѝ апарат. След това тези съставки могат да бъдат разградени от метаболизма и преобразувани в кости, сухожилия, връзки или мускули, или да са необходими за тези процеси.

Девет от всеки десет котки на възраст над 12 години имат дегенеративни промени в ставите. Този брой е тревожно висок и изненадващ, тъй като котките често не ни показват болката си. И дори една трета от по-младите котки вече страдат от хронични ставни заболявания.

За да може котката да се движи безпроблемно и без болка, мускулите, хрущялите и тъканите трябва да бъдат поддържани и да се подпомага тяхната функция чрез упражнения и ценни хранителни вещества в храната.

Ставна структура на котката

Скелетът на котката е приспособен към начина ѝ на живот като ловец. Костите ѝ са леки и здрави. Между другото, тя има около 40 кости повече от човека. Повечето от тях са в черепа, гръбначния стълб и опашката.

Различните стави на котката се разграничават по своята структура и подвижност, но основните компоненти на всяка става са до голяма степен еднакви.

Повечето котешки стави се състоят от:

  • Синовиална течност (синовия)
  • Ставен хрущял
  • Кости
  • Ставна капсула

Ставата се състои от глава и ямка, които се напасват една към друга като две части от пъзел. И двете са покрити със ставен хрущял, който служи като “амортисьор“. Ставната течност или синовиална течност (синовия) запълва празното пространство (ставна кухина) и предпазва от износване. Тя подхранва ставния хрущял и намалява триенето в ставата. Ставната капсула е плътна съединителна тъкан, която обгражда цялата става. Заобикалящите я мускули ѝ придават стабилност.

В хода на живота на котката хрущялните структури се разрушават поради износване. Въпреки това чрез здравословно хранене и подходящи за вида упражнения е възможно те да бъдат регенерирани от самия организъм. При нормално натоварване и здрави стави процесите на изграждане и разграждане обикновено са в баланс. При възрастна котка или котка с наднормено тегло, както и при травми или претоварване обаче, този баланс може да излезе от равновесие. В този случай диета с високи дози хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамин Е, зеленоуста мида, шипка, хондроитин и глюкозамин може да подпомогне опорно-двигателния апарат и ставните процеси.

Допелхерц® für Tiere Омега-3 Масло за Стави за котки и кучета
Допелхерц за котки и кучета
Допелхерц® für Tiere Омега-3 Масло за Стави за котки и кучета
Богато на омега-3 масло
  • Съдържа важни омега-3 мастни киселини за подпомагане на метаболизма на ставите при остеоартроза
  • С прах от зеленоуста мида и дяволски нокът
  • С хондроитин - естествен градивен елемент на ставния хрущял
  • Висококачествена комбинация със страхотен вкус за допълнение към храненето

Видове стави при котката

Ставите се разграничават според броя на ставообразуващите кости. Съществуват прости и сложни стави. Простите стави свързват едновременно две кости, докато сложните свързват повече от две (напр. лакътната става).

Друга възможност за класификация е формата на ставните повърхности.  Те се разделят и наименуват спрямо външния им вид: сферични стави, елипсовидни стави, седловидни стави и цилиндрични стави.

Освен това ставите могат да бъдат разделени на несъвместими (=неконгруентни) и съвместими (=конгруентни). При неконгруентните стави ставните повърхности не прилягат точно една към друга, затова са необходими отделни хрущялни дискове (напр. при менискуса в колянната става). А при конгруентните стави възможните движения са ограничени от много стегнати връзки (напр. при тарзална става и китковата става).

Както виждате, темата за ставите и подвижността е много обширна и важна за Вашата котка. Надяваме се, че четенето ще Ви хареса – и пожелаваме на Вашия малък тигър здрав и дълъг живот заедно с Вас!