1. doppelherz.bg
  2. За животни
  3. За котката
  4. Масло от сьомга, биотин и цинк за здрава кожа и лъскава козина

Масло от сьомга, биотин и цинк за здрава кожа и лъскава козина

photo of a cat

Масло от сьомга – омега-3 мастни киселини и витамин D

Сьомгата е особено мазна риба и висококачествен източник на незаменимите омега-3 мастни киселини. Освен това месото от сьомга е една от малкото храни, които са естествено богати на витамин D.

Есенциални мастни киселини и висококачествени масла

Омега-3 мастните киселини DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина) са жизненоважни хранителни вещества, тъй като оказват благоприятно въздействие върху различни органи. Мастните киселини могат да окажат положително влияние и върху възпалителните процеси. Поради това те могат да помогнат при заздравяването на рани след кожни заболявания. DHA и EPA се съдържат основно във висококачественото масло от сьомга и други рибни масла. Гама-линоленовата киселина (GLA) също е сред най-важните мастни киселини. Тя има положителен принос при кожни възпаления и се съдържа в растителни източници като масло от пореч и масло от вечерна иглика.

Биотинът и неговата роля

Биотинът е хранително вещество от групата на водоразтворимите B-витамини и присъства в почти всички тъкани и органи на котката. Черният дроб, бъбреците, сърцето, панкреасът, белите дробове, мозъкът и скелетните мускули се нуждаят от биотин, за да изпълняват индивидуалните си функции. Биотинът играе основна роля в растежа и деленето на клетките, поради което участва в метаболизма на кожата и козината. Той допринася и за образуването на кератин – важен компонент на кожата и ноктите.

В повечето естествени храни биотинът се съдържа е много малки количества и може да се произвежда от организма само в минимална степен. Най-добрият му естествен източник са дрождите, напр. бирена мая. В яйцата също се съдържат сравнително големи количества биотин. Въпреки това, ако котката ви обича яйца, уверете се, че я храните само с варени. Суровите яйца съдържат белтъка авидин, който има свойството да се свързва с биотина и по този начин пречи на усвояването му в организма. Това може да доведе дори до недостиг на биотин.

Допелхерц® für Tiere Комплекс за кожа и козина за котки
Допелхерц за котки и кучета
Допелхерц® für Tiere Комплекс за кожа и козина за котки
  • За подпомагане функцията на кожата при дерматози и силно изразена загуба на космена покривка
  • Съдържа важни омега-3 и омега-6 мастни киселини
  • Бирена мая и цинк
  • С биотин и мед
  • В комбинация с витамини B, E и A
  • Допълваща храна във вкусна кремообразна форма в саше

Цинк за здрава кожа и лъскава козина

Цинкът е микроелемент и коензим, който играе изключително важна роля в организма на повечето бозайници. Много метаболитни процеси в кожата функционират само при наличието на цинк, особено регенеративните процеси. 

Недостатъчният прием или недостигът на цинк се изразяват в промени по кожата и козината. Те могат да включват изсветляване или локална загуба на козина, както и напукване на кожата. 

При по-възрастните котки може да има нарушения в заздравяването на рани, ако в диетата им не присъства достатъчно цинк.

Уверете се, че котката ви получава достатъчно цинк с храната си, особено при смяната на козината през пролетта и есента. През тези периоди нуждата от цинк се увеличава значително. Това се отнася и за други микроелементи като йод и мед.