1. doppelherz.bg
  2. За животни
  3. Съставки
  4. Билкови съставки за котки и кучета

Билкови съставки за котки и кучета

Katze steht zwischen Klee in Garten

За някои народи и общности се смята, че са в особено добро здравословно състояние. Обикновено това се дължи на факта, че те живеят доста изолирано и се хранят само с храна, която сами отглеждат, събират или ловуват. Но диетата на жителите на индустриалната държава Япония, например, също изобилства от омега-3 мастни киселини, витамини и растителни вещества. Теова показва, че естествено приготвената храна от растителен произход е здравословна, защото съдържа жизненоважни съставки, които могат да се използват за подпомагане при здравословни проблеми и за предотвратяване на различни заболявания.

От хилядолетия някои растения традиционно се използват в медицината. Това отчасти се дължи на техните съставки. Затова не е изненадващо, че ветеринарната медицина също се възползва от силата на растенията и ги комбинира с други съставки, за да разработи специални допълващи храни, които могат да подпомогнат здравето на домашните ни любимци.

Трудно е да си представим здравословна кухня без куркума. Куркумата е една от най-важните съставки в сместа от подправки – къри. Растението произхожда от Южна Азия. Коренът прилича на грудката на джинджифила, което може да доведе до объркване. Освен като подправка, куркумата се използва от хиляди години за лечение на кожни проблеми заради куркумина, който тя съдържа.

Много хора свързват тамяна с ритуали в католическите църкви и типичната миризма на дим. Но индийският тамян се използва и в аюрведичната медицина за различни проблеми. Растението се нарича още босвелия (Boswellia serrata) и расте в Близкия изток и Северна Африка. Смолата му съдържа етерични масла и босвелиеви киселини, които имат положително въздействие при възпалителни процеси при кучетата и котките.

Африканският дяволски нокът е използван като лек още преди много векове от коренното население на Южна Африка. Те традиционно са използвали кореновата грудка за лечение на различни заболявания като кашлица, диария и запек, преди да се превърне в едно от най-важните лечебни растения в Европа в началото на XX век. Оттогава насам той се използва успешно при различни заболявания на опорно-двигателния апарат, но също и при храносмилателни проблеми и сърдечно-съдови оплаквания.