Дяволски нокът за котки и кучета

Katze schaut in Kamera

Дяволският нокът (Harpagophytum procumbens) принадлежи към семейството на сусама и произхожда от пустинята Калахари в Южна Африка и Намибия. Името произлиза от гръцката дума „harpagos”, която означава “кука за захващане“.

От поразително червените цветове на дяволския нокът се развиват дървесни семенни капсули с множество разклонения и големи бодли, откъдето идва и името му.

Растението отдавна е на почит сред местните жители на Южна Африка  заради многото му ползи за здравето. В Европа той е известен и с ефекта си върху функцията на храносмилателната система. Традиционно се смята, че африканският дяволски нокът благоприятства обмяната на веществата в сухожилията, връзките и ставите. По този начин може да подпомогне нормалната функция на опорно-двигателната система, заради което се използва като фитотерапевтично средство при болки, дължащи се на износване на ставите.

Този благоприятен ефект върху ставите се дължи на специалните съединения, съдържащи се в дяволския нокът – горчивите вещества харпагозид и харпагид.