Съставки за допълване на храненето при кучетата и котките

Подобно на хората, здравето на кучетата и котките зависи от ежедневното снабдяване с определени хранителни вещества, за поддържане на добро здраве. Затова всеки стопанин трябва да се увери, че им осигурява достатъчен прием на пълноценни хранителни продукти. Оптимален резултат се постига най-лесно, когато храната е не само с високо качество, но и вкусна. Тогава храненето се превръща в удоволствие както за хората, така и за животните.
Hund und Katze kuscheln

Важно е да избягвате неподходящи добавки

Всеки метаболитен процес в организма зависи от наличието на субстрати, които трябва да се приемат главно чрез храната. Това важи както за хората, така и за домашните ни любимци.

Недостигът на определени вещества поради неподходяща диета може да има различни последици. Тогава отделните процеси могат да се извършват само в ограничена степен и в тъканите могат да настъпят промени – напр. крехка кожа и козина или намалена костна плътност. Имунната защита също може да отслабне или животното да изглежда апатично. В повечето случаи обаче това са незабележими промени в организма, които първоначално не се забелязват, но оказват влияние върху здравето.

Но не само недостигът на хранителни вещества може да има негативни последици – прекомерният им прием също може да доведе до проблеми. Не всички излишни хранителни вещества просто се изхвърлят от организма. Завишеният енергиен прием обикновено води до видим резултат – затлъстяване. Прекомерното количество витамини и минерали обаче също може да доведе до рискове за здравето, тъй като някои от тях се складират в организма, а повишеното им отделяне чрез урината може да доведе до камъни в уринарния тракт.

Ето защо за доброто здравословно състояние на животното е важно да се осигури хранене, специално съобразено с индивидуалните му нужди. Недостатъчно снабдяване с хранителни вещества по време на фазата на растеж на малките кученца например може да доведе до нарушения в развитието, особено в опорно-двигателния апарат, което може да е предпоставка за проблеми със ставите през целия живот. Затова е важно да осигуряваме оптимално хранене на домашните ни любимци още от малки.

Кога е необходим повишен прием на хранителни вещества

В определени ситуации нуждата от хранителни вещества може да бъде повишена спрямо нормалната. Лесен за разбиране пример за това е бременността. За растежа на кученцата е необходима не само допълнителна енергия, но и завишени количества на отделните микроелементи.

Освен това при някои заболявания организмът се нуждае от подкрепа чрез повишен прием на някои вещества, които са необходими за оздравителните процеси. Например в случай на кожна рана организмът се опитва да образува нова тъкан и да заздрави раната. От една страна, за това са необходими отделните компоненти на кожата, например есенциалните мастни киселини, за изграждане на клетъчните мембрани. Но също така са нужни в завишени дози витамините и микроелементите, които са необходими за синтетичните процеси като съставна част на важни ензими. Основните градивни елементи на хрущялната тъкан като колаген, глюкозамин и хондроитин, също са необходими за поддържане на здравето на ставите или за възстановителните процеси след травми.

Но храната не само осигурява хранителните вещества, необходими за нормалните процеси в организма, а може да предоставя и съставки, които оказват въздействие отвъд тези граници. Например антиоксидантите, като витамин E и витамин C, могат да неутрализират свободните радикали, които се образуват при увреждане на тъканите и възпаления в организма. Има и различни растителни екстракти, които имат противовъзпалителни свойства и могат да проявят благоприятен ефект при здравни неразположения. Всички тези активни съставки могат да се използват за целенасочено подпомагане на домашните любимци в зависимост от здравословния им проблем.

Омега-3 масло за кожа и козина за котки и кучета
Допелхерц за котки и кучета
Омега-3 масло за кожа и козина за котки и кучета
Богато на омега-3 и омега-6 масло
  • За подпомагане функцията на кожата при дерматози и силно изразена загуба на космена покривка
  • Омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини
  • Комбинация от висококачествени масла със страхотен вкус за допълнение към храненето
  • С бирена мая, куркума, биотин, цинк и витамини E+A

Това направление в храненето е интересна област на изследване и в момента се провеждат голям брой целенасочени проучвания, за да се осигури солидна научна основа за диетологията на домашните ни любимци. Въз основа на най-новите научни открития ние в Допелхерц разработваме нашите иновативни допълващи храни и внимателно подбираме съставките.

Важни хранителни вещества и активни съставки

Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини са специални ненаситени мазнини, които организмът не може да произвежда сам, и които трябва да се набавят с храната. Те изпълняват много важни задачи в организма, а според редица проучвания имат и противовъзпалителни свойства, затова повишеният им прием е особено важен. Маслото от сьомга например осигурява незаменимите мастни киселини EPA и DHA, маслото от вечерна иглика и маслото от пореч са с високо съдържание на γ-линоленова киселина, а лененото и конопеното масло са висококачествени източници на α-линоленова киселина. Тези есенциални мастни киселини могат да окажат положително влияние върху ставния метаболизъм, както и върху кожата и козината.

Витамини

Витамините са група от вещества, които са необходими за метаболизма на различни телесни функции и трябва да се набавят с храната. Те са нужни за изграждането на тъкани, клетките, енергийния метаболизъм и имунната система.

Витамин E (токоферол) има антиоксидантни свойства и затова е полезен при различни увреждания или възпаления на тъканите. Витамин A (ретинол) осигурява защита на епителните клетки и поддържа нормалната функция на кожата и козината. Витамините от група B са водоразтворими витамини, които почти не се съхраняват в организма и затова редовното им набавяне е от особена важност. Те участват в множество метаболитни процеси, които са от съществено значение за здравата кожа и добре изглеждащата козина. Биотинът, наричан още витамин H, заради важната му роля за кожата и косата, също трябва да се приема в достатъчни количества за здравето на кожата.

Микроелементи

Микроелементите присъстват в организма само в малки концентрации. Те са от съществено значение за организма, понеже са необходими за важни процеси. Манганът например помага срещу оксидативния стрес като компонент на много ензими и е нужен за изграждането на хрущялно вещество. Цинкът и медта са необходими за подпомагане на кожата при заздравяването на рани и в синтеза на пигменти и съединителна тъкан.

Специални активни съставки

В допълнение към класическите хранителни вещества има и други ефективни съставки, чието добавяне в храната е полезно при специфични нужди. Те включват например компонентите на хрущялната тъкан като колаген, хондроитин и глюкозамин. Това са основните градивни елементи, необходими за образуването на нов хрущял, които стимулират синтеза му от хрущялните клетки (хондроцити).

Могат да се използват и суровини, които са естествено богати на хранителни вещества, както и на активни компоненти. Те са особено подходящи за допълнение към храната за специални хранителни цели, като например в подкрепа на ставите или кожата и козината. Новозеландската зеленоуста мида съдържа комбинация от важни омега-3 мастни киселини, хондроитин, витамини E и C, както и мед, цинк и селен. Бирената мая, от друга страна, може да подпомогне функцията на кожата с витамини от група B, биотин и микроелементите мед, селен и цинк.

Традиционно използвани растителни екстракти

Преди съвременните постижения на науката и изследванията, някои растения са били използвани успешно в продължение на хиляди години, за да помогнат при определени здравословни проблеми. В някои случаи тези качества на растенията могат да бъдат научно обосновани като резултат от ефекта на определени техни съставки.

Африканският дяволски нокът се счита за фитотерапевтично средство при болки в опорно-двигателния апарат, причинени от износване, поради съдържащите се в него горчиви вещества. Смолата на индийския тамян (Boswellia serrata) съдържа етерични масла и босвелиеви киселини, и често се използва за ставна подкрепа. Куркуминът е активната съставка в куркумата. На него се дължат противовъзпалителните ѝ и антиоксидантни свойства.

Лечебната сила на растенията може да бъде използвана и да се комбинира в специални допълващи храни с други съставки, които  подпомагат жизнените функции на вашия домашен любимец.