Глюкозамин и хондроитин за котки и кучета

Katze liegt auf Sofa

Глюкозаминът е аминозахарид и естествен компонент на ставния хрущял и синовиалната течност. Той оказва значителен ефект върху нормалната функция на ставите. Важен е за образуването и снабдяването с хранителни вещества на съединителната тъкан, сухожилията, хрущяла, ставните капсули и синовиалната течност.

Здравият хрущял позволява на ставните повърхности да се плъзгат една върху друга без болка по време на движение и действа като амортисьор при силни удари. Въпреки това ставни проблеми, свързани със загуба на глюкозамин, могат да настъпят по време на растежа и при генетично предразположени, активни и по-възрастни животни.

Хондроитинът (хондроитин сулфат), подобно на глюкозаминът, е ендогенен компонент на ставния хрущял. Той осигурява еластичността му и устойчивостта му на удари , както и увеличава пропускливостта на хранителните вещества за оптимално снабдяване на ставите.

Комбинацията от глюкозамин и хондроитин е доказано ефективна за подпомагане на опорно-двигателния апарат и ставния метаболизъм. Включването на тези вещества в диетата на домашните любимци дава положителни резултати според редица научни изследвания.*

*Heisel und Kipshoven (2011): treatment of osteoarthritis with crystalline glucosamine sulfate. Results od the IDEAL-study. MMW Fortschr Med. 153 Suppl 3: 95-100
Iovu et al. (2008): Anti-inflammatory activity of chondroitin sulfate. Osteoarthritis Cartilage. 16 Suppl 3:S14-8.
McCarthy et al. (2007): Randomised double-blind, positive-controlled trialto assess the efficacy of glucosamine/chondroitin sulfate for the treatment of dogs with osteoarthritis. Vet J. 174(1): 54-61.
Bhatal et al. (2017): Glucosamine and chondroitin use in canines for osteoarthritis: A review. Open Vet J. 7(1):36-49