Специални съставки за котки и кучета

Hund wird hinter Ohren gekrault

Повечето хора знаят колко важни са витамините и минералите за здравето. Със сигурност сте чували и за благоприятното действие на есенциалните мастни киселини. Но освен тези жизненоважни хранителни вещества има и други специални съставки, чието присъствие в допълващите храни може да е благоприятно за здравето. Те често имат положителен ефект както при домашните любимци, така и при хората.

Пример за това новозеландската зеленоуста мида. Преди десетилетия изследователите установяват, че маорите по крайбрежието на Нова Зеландия се радват на здрави стави дори в напреднала възраст. Тъй като това не се отнасяло за коренното население, което живеело във вътрешността на страната, била изследвана диетата на маорите. Установили, че в нея присъства зеленоустата мида, която прилича малко на нашата черноморска мида, но има зелена черупка, от която идва и името ѝ. Месото от миди осигурява на ставите хранителни вещества, които оптимално подпомагат функциите им.

Интересен е начинът на действие на натуралния колаген тип II. Съществуват различни типове колаген, като тип II се среща естествено в ставния хрущял. В случай на увреждане на хрущяла имунната система реагира на отделения колаген и предизвиква възпаление в ставата. Ако обаче организмът редовно се снабдява с колаген перорално, имунната система се „научава“, че веществото е „нормално“. Това може да окаже благоприятен ефект в насока намаляване на възпалението. За да се осъществи този процес на формиране на орална толерантност, е достатъчно ежедневно да се приема малко количество натурален колаген тип II.

Други естествени компоненти на ставния хрущял са глюкозаминът и хондроитинът. Глюкозаминът, включен в допълващите храни, се извлича основно от ракообразни. Хондроитин сулфатът, от друга страна, се добива главно от хрущялната тъкан на говедата или свинете. И двете вещества са важни компоненти на здравата хрущялна тъкан и отговарят за еластичността ѝ и абсорбирането на удари. Комбинацията от двете хрущялни вещества в допълващите храни е благоприятна за здравето на ставите на домашните любимци.

Всички тези суровини са естествено богати на хранителни вещества и активни компоненти. От години е известно, че те оказват благоприятно въздействие върху здравето на хората и животните. Ето защо комбинирахме тези специални съставки с други хранителни вещества в ефективни допълващи храни за котки и кучета.