Витамини B + E + A за кучета и котки

Katze sitzt neben Vase auf Tisch

Приемът на витамини е жизненоважен, защото те не могат да се синтезират от организма. Те се делят на мастноразтворими и водоразтворими и изпълняват различни функции в обмяната на веществата.

Витамин E
Витамин E е наименованието на групата токофероли, които имат силни антиоксидантни свойства. Те могат да предпазват веществата от свободните радикали както в организма, така и директно в храната. По този начин те спомагат запазването на наситените омега-3 и омега-6 мастни киселини. Освен това те предпазват от увреждане на тъканите, което може да бъде причинено от свободните радикали в организма при възпаления и наранявания.

B-витамини
Витамините от група B са няколко водоразтворими витамина, които участват в различни метаболитни процеси в организма. Те включват витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B6 (вкл. пиридоксин), витамин B12 (кобаламин), пантотенова киселина и никотинова киселина. Могат да се съхраняват само в малки количества в организма, така че е необходим редовен прием с храната. Витамините от група B са особено важни за здравата кожа, като действат по различни начини. От една страна подпомагат обмяната на веществата в кожните клетки и изграждането на кожното вещество. Освен това те участват в заздравяването на кожните лезии и в синтеза на мастни киселини - важен компонент на клетъчните мембрани.

Витамин A
Витамин A изпълнява важни функции в поддържането на епителната тъкан. Той е от съществено значение за диференциацията на епителните клетки и образуването на градивните вещества на кожната повърхност. Поради това недостигът му може да доведе до нарушения като пърхот и вроговяване. Достатъчният прием на витамин A е важен за еластична кожа, а в случай на кожни заболявания животното трябва да бъде подпомогнато с по-високи дози.