1. doppelherz.bg
  2. За животни
  3. Съставки
  4. Масла за котки и кучета
  5. Масло от сьомга, ленено масло и масло от конопено семе

Масло от сьомга, ленено масло и масло от конопено семе за котки и кучета

Katze liegt auf Teppich

Маслото от сьомга, лененото масло и маслото от конопено семе са ценни източници на есенциални мастни киселини в особено висока концентрация. Те участват в много физиологични процеси в организма и подпомагат развитието и функционирането на различни органи.

Омега-3 мастните киселини имат благоприятно действие върху ставите, имунната система, сърдечносъдовата система и състоянието на кожата и козината.

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини. Те се включват в клетъчните мембрани и играят важна роля при овладяване на възпалителните процеси в организма.

Тези есенциални мастни киселини не могат да се произвеждат от организма, така че животните зависят от приема им чрез храната, като често те не са в достатъчни количества при нормалното хранене. За постигане на подпомагащ ефект е необходим по-дългосрочен прием на есенциални мастни киселини от поне 2 до 3 месеца. Освен това е ползотворно те да се комбинират и с антиоксиданти като витамин E, които предпазват, от една страна, мастните киселини от окисление, а от друга - организма от оксидативен стрес.

Масло от сьомга

Маслото, което се извлича от сьомга, е особено ароматно и вкусно за котките и кучетата. То често се дава като допълнение към ежедневната храна.

Съдържа около 30% омега-3 мастни киселини. Най-важно е съдържанието на есенциалните мастни киселини EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). На тези ненаситени мастни киселини се дължат благоприятните свойства на маслото, които намират приложение в различни области.

Проучвания показват ефекта им върху диабета1, сърдечносъдовите проблеми2, ставните заболявания3 и кожните проблеми4. Механизмът в проучванията се обяснява най-вече с въздействието на мастните киселини върху възпаленията и имунологичните реакции.

Ленено масло

Семената на обикновения лен (Linum usitatissimum), наричан още културен лен, са източник на ленено масло, което се използва сред хората и животните. Маслото има пикантен аромат и лек ядков вкус. За да се запазят важните съставки, трябвамаслото да е студено пресовано.

Лененото масло е растителното масло с най-високо съдържание на алфа-линоленова киселина (ALA). Тази омега-3 мастна киселина е от съществено значение за кучетата и котките, тъй като не може да се синтезира в организма. Тя съставлява около 60% от висококачественото ленено масло. Препоръчителният дневен прием на ALA е 50 mg на килограм телесно тегло. Мастната киселина е важна за структурата на клетките, а също така служи като изходен продукт за синтеза на EPA и DHA.

Масло от конопено семе

Маслото, извлечено от семената на конопеното растение (Cannabis sativa), е годно за консумация и не бива да се бърка с етеричното конопено масло или маслата, съдържащи CBD. Маслото от конопено семе е висококачествено допълнение към храната и не съдържа психоактивни вещества.

То е богат източник на важни омега-3 и олега-6 мастни киселини - например алфа-линоленова киселина, гама-линоленова киселина и линолова киселина. Освен това то съдържа и растителни вещества като каротеноиди и витамини. Този благоприятен състав прави маслото от конопено семе оптимална добавка за котки и кучета, както и популярна добавка при приготвянето на BARF дажби.

Балансираната и висококачествена диета на домашните любимци винаги трябва да осигурява приема на важни незаменими мастни киселини. Чрез допълнение към храненето с висококачествени масла можете да подкрепите оптимално жизнените функции на Вашия четирикрак приятел.

(1)    Figueras et al. (2011): Effects of eicosapentaenoic acid (EPA) treatment on insulin sensitivity in an animal model of diabetes: improvement of the inflammatory status. Obesity (Silver Spring). 19(2):362-9.
(2)    Freeman (2010): Beneficial effects of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease. J Small Anim Pract. 51(9):462-70.
(3)    Perea (2012): Nutritional management of osteoarthritis. Compend Contin Educ Vet. 34(5):E4.
(4)    Bauer (2007): Responses of dogs to dietary omega-3 fatty acids. J Am Vet Med Assoc.  231(11):1657-61.