Масло от пореч и вечерна иглика

Jack Russel frisst aus Napf

Маслата от пореч и вечерна иглика са чисти растителни източници на висококачествени есенциални мастни киселини.

Поречът (Borago officinalis) произхожда от Сирия, но понастоящем се отглежда и в Северна Африка и Европа. Растението се използва по различни начини от повече от 2000 години, като вкусните млади листа се консумират, а цветовете се използват за ароматизиране на вина. Ценното масло се извлича от семената на растението. Трябва да се внимава да се използват само узрелите семена, тъй като те имат значително по-високо съдържание на масло. Освен това маслото трябва да се извлича чрез студено пресоване, за да се запази структурата на ценните мастни киселини. Маслото от пореч се състои от 80% ненаситени мастни киселини. Особено високо е съдържанието на омега-6 мастната киселина - гама-линоленова киселина (GLA). Маслото от пореч има най-високото съдържание на тази мастна киселина сред всички растения – 20-25%. По принцип организмът може сам да образува GLA от линолова киселина, но това е възможно в много малка степен, особено при котките. Приемът е от полза и при кучетата.

Маслото от семената на вечерната иглика също има високо съдържание (8-12%) на важната гама-линоленова киселина. Вечерната иглика първоначално е внесена в Европа от Северна Америка и е популярно декоративно растените със своите наситено жълти цветове. Нейните семена са изключително богати на масла. Още коренното население на Северна Африка е използвало маслото от вечерна иглика като лечебно средство, а днес маслото има многобройни приложения.

Маслото от пореч и маслото от вечерна иглика са богати източници на рядката омега-6 мастна киселина GLA (гама-линоленова киселина). Здравословното и балансирано съотношение между омега-3 и омега-6 мастни киселини е от голямо значение за целия организъм. Наред с другото, то укрепва защитните сили на кожата и поддържа стабилността на клетъчните мембрани. Гама-линоленовата киселина влияе върху синтеза на простагландини в организма и по този начин оказва противовъзпалителен ефект1,2,3. Освен това есенциалните мастни киселини подпомагат еластичността и гъвкавостта на кожата.

(1)    Innes et Calder (2018): Omega-6 fatty acids and inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 132:41-48.
(2)    Kapoor et Huang (2006): Gamma linolenic acid: an antiinflammatory omega-6 fatty acid. Curr Pharm Biotechnol. 7(6):531-4.
(3)    Sergeant et al. (2016): Gamma-linolenic acid, Dihommo-gamma linolenic, Eicosanoids and Inflammatory Processes. Eur J Pharmacol. 785:77-86.