Очи

Очно здраве

Нашето зрение е най-ценното от всички наши сетива, защото осигурява около 80% от цялата информация за околната среда. Мозъкът ни се нуждае от около една трета от силата си да обработва всички визуални впечатления! Ние разпознаваме цветове, форми и движения и дори можем да виждаме триизмерно, както и да пременяваме размер и разстояние.

Очите ни са не само най-красивите сетивни органи, но те са най-чувствителни. Защитете и подкрепете  зрението си, защото доброто зрение е от ключова важност за качеството на живот!

Здравословната храна за очите

Около навършването на 40 години може да се наблюдава намаляване на силата на зрението, но можем да поддържаме очите си здрави до късна възраст с правилен начин на живот.

Здравословна диета, в подкрепа на очното здраве, съчетана с някои добри навици, като редовен преглед при офталмолог, употреба на слънцезащитни очила, за да се предпазим от UV лъчите, както и отказът от тютюнопушене,  са важни за здравето на очите и доброто зрение.

Но какво представлява " Здравословна диета, в подкрепа на очното здраве "?

Немското дружество по хранене препоръчва консумация на плодове и зеленчуци по пет пъти на ден, за да се осигурят нужните витамини и микроелементи, както и оптимален метаболизъм на окото. Употребата на подходящи хранителни добавки и слънчеви очила са съществени средства за поддържане на добро зрение и са изключително важни в поддържането на добро зрение до късна възраст.

Подхранващи и защитни вещества за очите:

Витамин А поддържа нормално зрение

Витамин С  и Витамин Е  осигуряват клетъчна защита (свободни радикали)

Лутеинът и Зеаксантинът са важен компонент на макулата

Цинк поддържа нормално зрение

Селен за клетъчна защита (свободни радикали)

DHA (докозахексаенова киселина) е важен компонент от ретината и слъзния филм

Вероятно най-известният хранителен елемент, свързан със здравето на очите, е витамин А, известен като „витамин, отговорен за здравето на очите“

Витамин А – жизненоважен за здравето на очите

Добрите източници на витамин А включват черен дроб, сирене с висока масленост, херинга или скумрия и яйца. Морковите са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А и често се определят като храна, поддържаща зрението.

Някои фактори, като незащитен работен  монитор, малка дистанция и продължително гледане на телевизия, силна слънчева светлина или често нощно шофиране, могат да доведат до повишени нужди от витамин А.

Лутеин + зеаксантин - компоненти на макулата

Остротата и контраста  на виждане се дължат на "жълтото петно" (macula lutea), малка област в ретината. Жълтият цвят се дължи на повишеното присъствие на растителните багрила лутеин и зеаксантин. Тъй като слънчевата светлина попада директно в жълтото петно, природата е „осигурила“ висока концентрация на лутеин и зеаксантин с  антиоксидантна защита.

Каротеноидите лутеин и зеаксантин се намират в зеленчуци като аспержи, суров спанак или магданоз.

Цинк, селен + витамини C + E - защита за очите

Очите ни са изложени на оксидативен стрес чрез непрекъснатото излагане на светлина и самия процес на гледане. В определени ситуации това води до повишено образуване на свободни радикали. За да намаляване на вредния ефект от този процес, клетките на тялото ни имат специален защитен „щит“: Витамините С и Е, както и микроелементите селен и цинк, които помагат предпазване на клетките от оксидативен стрес.

Цитрусовите плодове, чушките и ягодите са добре известни източници на витамин С. Витамин Е се съдържа в растителните масла. Селенът и цинкът се откриват предимно в животински храни като риба и месо. И един съвет от нас: ако харесвате стриди си позволете да ги слагате на трапезата си по-често, те са най-богатата на цинк храна!

Омега-3 мастни киселини DHA - компонент на зрителните клетки

Особено ценна за здравето на очите е докозахексаеновата киселина DHA, полиненаситена омега-3 мастна киселина. DHA е най-богатата мастна киселина в мозъка и зрителните  клетки. Важна е за структурата на ретината и играе роля в поддържането на нормалното зрение.

DHA се съдържа не само в ретината, но и в слъзния филм. Здравият слъзен филм гарантира, че слъзната течност не се изпарява и очите остават добре навлажнени.

Особено добри източници на омега-3 мастни киселини са студеноводните риби като херинга, скумрия или сьомга.

Нашето зрение е най-скъпоценно от всички наши сетива – грижете се за него!

Знаете ли как да се храните правилно?
Тема: Хранене и здраве
Знаете ли как да се храните правилно?

Здравословното хранене е в основата на нашето здраве и добро самочувствие. Важно е да познавате специфичните нужди на организма си.