
В резултат на това се затруднява работата на органите и системите, отговорни за отделяне на токсините от организма.
Това може да бъде предпоставка за редица неразположения като:
- лесна уморяемост
- липса на здравословен сън
- раздразнителност
- наднормено тегло
- отслабване на имунната система
- повишена чувствителност на кожата.
КАК ДА ЗАЩИТИМ ОРГАНИЗМА СИ?
- спазване на правила за здравословно хранене
- увеличаване на физическата активност
- регулярно приемане на течности
За да запази здравето, младостта и жизнеността си, организмът се нуждае също така и от адекватен прием на витамини, минерали и микроелементи!
Холинът е витаминоподобно вещество, което допринася за правилния метаболизъм на хомоцистеин и липиди, както и за поддържане на нормална чернодробна функция.
Растителните екстракти от коприва, аспержи, джинджифил и зелен чай са познати и използвани от векове. Те съдържат витамини, минерали, етерични масла и флавоноиди.
Редица проучвания доказаха силните им антиоксидантни свойства1, 2, 3, 4, които предпазват клетките на организма от обкръжаващия ги ежедневно оксидативен стрес и подпомагат нормалната функция на имунната система.
През последните години се установи, че екстрактите от коприва и аспержи притежават противовъзпалителен ефект5, 6, а зеленият чай7, джинджифилът8 и копривата9 спомагат за поддържане нормални нива на кръвната захар.
1. Dar SA, Ganai FA, Yousuf AR, Balkhi MU, Bhat TM, Sharma P. Pharmacological and toxicological evaluation of Urtica dioica. Pharm Biol. 2013
2. Fan R, Yuan F, Wang N, Gao Y, Huang Y. Extraction and analysis of antioxidant compounds from the residues of Asparagus officinalis L. J Food Sci Technol. 2015
3. Zeng GF, Zong SH, Zhang ZY, Fu SW, Li KK, Fang Y, Lu L, Xiao DQ. The Role of 6-Gingerol on Inhibiting Amyloid β Protein-Induced Apoptosis in PC12 Cells. Rejuvenation Res. 2015
4. Hadi A, Pourmasoumi M, Kafeshani M, Karimian J, Maracy MR, Entezari MH. The Effect
of Green Tea and Sour Tea (Hibiscus sabdariffa L.) Supplementation on Oxidative Stress and Muscle Damage in Athletes. J Diet Suppl. 2017
5. Knipping K, Garssen J, van't Land B. An evaluation of the inhibitory effects against rotavirus infection of edible plant extracts. Virol J. 2012
6. Lee JH, Lim HJ, Lee CW, Son KH, Son JK, Lee SK, Kim HP. Methyl Protodioscin from the Roots of Asparagus cochinchinensis Attenuates Airway Inflammation by Inhibiting Cytokine Production. Evid Based Complement Alternat Med. 2015
7. Miao M, Jiang B, Jiang H, Zhang T, Li X. Interaction mechanism between green tea extract and human α-amylase for reducing starch digestion. Food Chem. 2015
8. Zhu Y, Zhao Y, Wang P, Ahmedna M, Sang S. Bioactive ginger constituents alleviate protein glycation by trapping methylglyoxal. Chem Res Toxicol. 2015
9. Kianbakht S, Khalighi-Sigaroodi F, Dabaghian FH. Improved glycemic control in patients with advanced type 2 diabetes mellitus taking Urtica dioica leaf extract: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Clin Lab. 2013