Skip to content

Защо имунната система е особено важна през студените месеци

Може би е добре да започнем с разяснение как точно студеното време навън влияе на риска ни от инфекции и защо имаме нужда от повече защита през зимата. Погрешно е названието на едно от най-честите заболявания – „настинка“ и макар да съществува и в други езици (англ. – common cold), на практика, такава болест официално няма. Създава се впечатление, че самите ниски температури, т.е. самият студ по някакъв начин ни разболява. Това, което реално се случва, е че, както ниските температури, така и всякакви други неблагоприятни условия на средата около нас понижават естествените ни съпротивителни сили и вече не разполагаме с достатъчно силна имунна система. Реактивността и резистентността на организма пряко се влияят от факторите на средата, в която живеем и, когато естествената защита намалява ние ставаме по-податливи на всевъзможните патогени, с които така или иначе сме в контакт, но при нормални условия, успяваме да неутрализираме. Ето защо в студеното време зачестяват случаите на вирусни заболявания, особено на дихателната система, която е в пряк контакт със студения въздух. 

Как да укрепим имунната система преди и по време на зимния сезон

Разбира се, ако желаем да запазим силна имунната си система, най-добре е да помислим как да я подкрепим още преди да са настъпили по-неблагоприятните условия и изпитанията за нея. Едно от нещата, което можем да направим, е да осигурим всички необходими хранителни  вещества, в т.ч. микрохранителните такива, като минерали и витамини. Последните най-добре можем да си набавим от свежи плодове и зеленчуци, а точно те стават по-оскъдни като избор и с по-високи цени през студения сезон. В някои случаи влизат в съображение и определени добавки за имунитет за постигане на оптимална защита през зимата. Друг ключов компонент от грижата за имунната система, а и не само за нея, е да осигуряваме адекватна почивка и пълноценен сън. Само така организмът ни ще има достатъчно сили и енергия да се справя с всички предизвикателства.

Витамин C и неговите ползи за имунната система

Всеки е чувал за положителните ефекти на витамин С за имунитета. Те се дължат на няколко фактора – антиоксидантното действие на витамина, способността му да подпомага изграждането на нови структури като колаген, влиянието му върху метаболизма и процесите на производство на енергия и др. Добри източници на този витамин (аскорбинова киселина) са цитрусови плодове, шипки, чушки и др. предимно растителни храни. Той е водоразтворим и при приемане на голямо количество, което не може да се усвои в момента, част от него се изхвърля от организма. Нямаме депа за съхранение на витамин С в организма. Заради множеството му положителни ефекти той често присъства в различни комбинирани добавки за имунитет.

Подкрепа с цинк и селен

Сред микроелементите с принос за силна имунна система се сещаме първо за цинк и селен. И двата имат изразен антиоксидантен ефект и участват като кофактори в редица ензими, важни за клетъчния метаболизъм. Цинк и селен могат да се набавят с храната – първият от разнообразие от животински (стриди, морски дарове, червени меса) и растителни (бобови, ядки и др.) източници, но при селенът случаят е малко по-особен. Основен източник от диетата са зърнените култури, а те извличат селен от почвите. В България има данни, че почвите са по-бедни на селен от средните нива за Европа и нашето население е по-предразположено към дефицит. Цинкът, както и витамин А допринасят за нормалното състояние на кожата и лигавиците, а тяхното значение за локалния имунитет е много голямо. Инфекциите, които се разпространяват по въздушно-капков път, в огромния процент от случаите, навлизат в организма именно през лигавиците – най-често на дихателната система. Цинк и селен също традиционно се влагат в добавките за имунитет.

Най-добрите добавки за защита през студените месеци

Към вече изброените съставки, които могат да се набавят и с храната, си струва да отбележим някои растителни екстракти, които, ако не бъдат приемани под формата на добавки за имунитет, обикновено не са част от ежедневното меню. 

Екстракти от черен бъз, от арония, от черен кимион – богати на антиоксиданти, както и на други биоактивни вещества, някои от които с бактерициден ефект. Подобни характеристики притежават и екстрактите от джинджифил и куркума, които, макар да присъстват в кулинарията, не са много типични за нашите географски ширини.

Струва си да споменем и лактоферина – специален белтък, изолиран от мляко, който може да свързва желязо и по този начин пречи на бактериите да се размножават. Има много и различни екстракти и съставки, които са били използвани векове наред в традиционните медицински традиции, най-вече на Изтока (Индия, Китай, арабския свят и др.), които от последните няколко десетилетия са обект на проучвания в духа на медицината на доказателствата и ефектите, които са били известни отдавна, сега получават своите научни обяснения. 

За оптимална защита през зимата е препоръчително да си осигурите добър и достатъчно продължителен сън, разнообразно, балансирано и пълноценно хранене, като при нужда може да го подкрепите с различни добавки за имунна система – удачен вариант биха били комбинациите от естествени растителни екстракти, витамини и микроелементи.