Функции на магнезия

Магнезият играе важна роля в много биологични процеси, протичащи в нашето тяло. Общото количество магнезий в организма е малко - около 20 - 30 грама или по друг начин казано под две супени лъжици.

Магнезият играе важна роля в много биологични процеси , протичащи в нашето тяло. Общото количество магнезий в организма е малко - около 20 - 30 грама или по друг начин казано под две супени лъжици.

 

Магнезий - необходим за мускулите и нервите

Попитайте приятелите си защо смятат, че магнезият ни е необходим. Най-често срещаният отговор ще бъде: "Магнезият е добър за мускулите".

Всъщност, минералът е необходим за мускулния тонус, т.е. състоянието на напрежение на мускула. Достатъчното количество магнезий е важно, за да се балансира съкращаването и отпускането на мускулите.

Магнезий 500 ДЕПО
Допелхерц актив
Магнезий 500 ДЕПО
  • За нормалната функция на нервната система и мускулите
  • При прояви, свързани с недостиг на магнезий
  • Двуфазна ДЕПО таблетка с удължено освобождаване
  • Допелхерц №1 марка в сегмента "Mагнезий" в Германия*

Функции на магнезия:

  • Адекватното снабдяване с магнезий е от съществено значение за правилното функциониране на всички мускули. Сърдечният мускул, който се съкращава непрекъснато, изисква магнезий.
  • Всички процеси, свързани с получаване на енергия в организма са възможни при наличие на магнезий, който е включен в строежа на ензимите или като коензим при тези биохимични процеси. Без магнезий тялото ни не може да използва въглехидрати или мазнини за получаване на енергия.
  • Магнезият осигурява стабилността на клетъчните мембрани и контролира тяхната пропускливост. Потенциалите на покой при  мускулните и нервни клетки се регулират от минерала.
  • Магнезият е необходим за здравината на костите както и за физиологичната хормонална секреция.

Различни групи хора имат повишени нужди от магнезий. Познаването на този факт, както и на безопасните и ефективни начини за набавянето му в по-големи количества, когато това се налага, са от ключово значение за здравословния начин на живот.