Глюкозамин при артроза

Артрозата е заболяване на ставите, причинено от промени в ставния хрущял. Така нареченото „износване“ на ставите е широко разпространено и се счита за най-честата болест на нашата опорно-двигателна система.

Артрозата е заболяване на ставите, причинено от промени в ставния хрущял. Така нареченото „износване“ на ставите е широко разпространено и се счита за най-честата болест на нашата опорно-двигателна система. С напредване на възрастта, вероятността от артроза се увеличава и при почти всички хора над 70-годишна възраст е изявена в по-голяма или по-малка степен.

Най-често засегнати са предимно стави, подложени на по-големи натоварвания – напр. тазобедрени, коленни и ставите на глезена. Те носят голяма част от теглото на човека и поради по-голямото натоварване, са предразположени към по-лесно износване. Разбира се, всички други стави като тези на лакти, пръсти или рамене, също могат да бъдат засегнати.

Рисковите фактори за артрозна болест са: напредване на възрастта, прекомерно натоварване  на ставите поради затлъстяване, тежката физическа работа, определени спортове или лошо позициониране на ставите при движение. Доказано е и генетично предразположение към артрозната болест. 

Тук ще разберете какви мерки можете да вземете, за да предотвратите артрозата.

Често пъти страдащите не забелязват първите симптоми на остеоартрит, поради това, че износването на ставния хрущял обикновено се развива бавно. Сутрешната скованост или оточните, болезнени стави са първите симптоми, които карат страдащите да потърсят помощ. С напредване на ставната увреда, при всяко движение в засегнатата става има болка. Важно е да не се пренебрегват ранните симптоми на остеоартрит, защото с целенасочени, навременни мерки е възможно да се поддържа или дори да се подобри подвижността на тялото.

Глюкозамин За стави + Витамин С
Допелхерц актив
Глюкозамин За стави + Витамин С
За здрави и подвижни стави!
  • За нормалната функция на кости и хрущял
  • При травми на опорно-двигателния апарат, при интензивна физическа активност и спорт
  • Допринася за образуването на колаген
  • Хранителна добавка на годината през 2013 – присъдено от Българския фармацевтичен съюз

Артрозна болест и глюкозамин

При начални симптоми на артроза ранното прилагане на глюкозамин хидрохлорид може да предотврати прогресията на разрушаването на ставния хрущял, като го съхрани за по-дълго време.  

Глюкозаминът подпомага синтезата на синовиална течност, която служи като смазка между непрекъснато триещите се ставни повърхности. От него се получават глюкозаминогликани, които изграждат ставния хрущял, това обяснява защо приемът на тази хранителна съставка може да забави износването на хрущяла.

Научете повече за глюкозамин хидрохлорид и как той облекчава типичните симптоми на болка, скованост или подуване при артрозна болест!