Какво трябва да знаем за колагена?

Какво представлява колагенът и защо е важно да бъде хидролизиран. Важността на размера на количеството колаген и полезните съставки към него в ставната грижа.

Що е то „колаген“?

Колагенът е най-често срещаният белтък в човешкото тяло. Той изгражда съединителна тъкан, но също и кости, хрущяли, връзките и капсулите на ставите и много други структури. Както костите представляват „арматурата“ на тялото ни, така и колагенът, на молекулно ниво, представлява скелета, върху който се изграждат различни структури.

Кой има нужда от колаген?

С напредване на възрастта производството на колаген в организма намалява, а това има своите последици. Започва да намалява костната плътност, ставите остаряват. Ставният хрущял няма собствени кръвоносни съдове, а получава кислород и хранителни вещества от течността, която се намира в ставата. Тя играе ролята на смазка и се нарича синовиална течност. При млад и здрав човек хрущялните ставни повърхности са идеално гладки и пасват перфектно една с друга. Дори името на този тип хрущял от латински се превежда като „стъкловиден“ – толкова гладък е той. Но с години на натоварване целостта му се нарушава и това дава старт на „ходенето по мъките“, появяват се скованост и дискомфорт. Опорно-двигателният апарат вече не работи като „добре смазана машина“. Заради по-особения начин на изхранване на хрущялната тъкан, навремето се смяташе, че не е възможна нейната регенерация. Сега се знае, че това не е съвсем вярно.

Как бързо и лесно да подхраним ставите си с колаген?  

Едно от нещата, които можем да направим за здравето на ставите, е да увеличим приема на колаген с храната. Колагенът се съдържа най-вече в животински продукти – кожа, хрущяли, но консумиран в този му вид, той няма особено изразен ефект. Молекулата на колагена е твърде голяма, тя не може да се усвои директно в червата, затова първо се подлага на раздробяване от ензимите в стомашните сокове. Това се случва и с всяка друга храна, която приемаме. Проблемът е, че при това раздробяване, част от фрагментите пак ще си останат твърде големи за усвояване в червата и ще се отделят от организма, други ще са с най-разнообразен размер и чрез кръвта ще се разнесат до най-различни части на организма.

Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил
Допелхерц систем
Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил
  • Висока доза хидролизиран колаген – 11 000 mg
  • С добавени сок от корен на куркума и екстракт от корен на джинджифил
  • Витамин С допринася за образуването на колаген за нормалната функция на костите и хрущялите
  • Медта допринася за поддържането на нормалното състояние на съединителната тъкан
  • Вкус на портокал
  • Немско качество
  • Допелхерц – марка №1 в грижата за ставите*

За да е наистина полезен колагенът, приет като добавка към диетата ни, той трябва предварително да бъде подготвен, т.е. частично раздробен на удобни за усвояване частици

Защо е нужно предварително раздробяване на колагеновата молекула (хидролиза)?

През `80-те и `90-те години на 20-ти век в научната литература почти не се говори за прием на хидролизиран (раздробен) колаген. Подобен продукт започва да се прилага масово някъде около 2000 г. и много бързо набира популярност1. Още в първите години на десетилетието се натрупват данни от множество изследвания, включително обзорни статии, които обобщават откритията на много други научни колективи. Проучванията категорично доказват, че предварително хидролизираният колаген се усвоява много по-добре от организма, в сравнение с необработения. Най-важните аминокиселини от структурата на колагена – пролин, лизин, хидроксипролин се установяват в по-високи количества в кръвта на изследваните лица, след прием на хидролизиран колаген2. Нещо повече, ако големината на колагеновите фрагменти е около 100 пъти по-малка от средната големина на необработената колагенова молекула, ефектът върху ставите е най-изразен.

Колагеновите пептиди имат 2 механизма на действие по отношение на ставния хрущял – от една страна, осигуряват строителен материал за синтезиране на колаген в организма, от друга страна, се свързват с клетките на ставния хрущял и ги активират да произвеждат повече колаген.

Хидролизирането решава и друг проблем, освен този с усвояването. Макар колагенът да е много широко разпространен, като органично вещество и да се среща у бозайници, птици, риби – конкретната структура на тази огромна молекула, точната подредба на аминокиселините, е строго индивидуална. Нещо като пръстовите отпечатъци. Това значи, че дори някак да доставим цяла, необработена колагенова молекула до ставния хрущял, тя няма да може да се „вгради“ моментално в структурата му, защото е чужда за тялото. Организмът сам трябва да си произведе собствения колаген, ние можем само да го снабдим с допълнителен градивен материал.

Научни данни за действието на хидролизирания колаген

В най-продължителното до момента публикувано проучване – цели 48 седмици – авторите използват хидролизиран колаген в течна форма3. Установява се подобряване състоянието на хрущяла още след първите 24 седмици, но в това проучване има нещо много по-интересно. Използват се колагенови пептиди, които са маркирани по специален начин на молекулно ниво. След това, чрез изследване с ядрено-магнитен резонанс, се установява, че именно тези, маркирани пептиди, които хората са пили в продължение на седмици, се откриват в ставния хрущял. Такава техника се използва и в други случаи, когато искаме да проследим конкретния „път“ на дадено вещество в организма. Доказва се, че хидролизираните колагенови фрагменти не просто се усвояват добре в червата, но и че се пренасят до ставите и течността в тях, т.е. могат да действат точно на мястото, където се намира проблемът и където има най-голяма нужда от тях. Дозировката също не е без значение, в споменатото проучване прилагат 10 000 mg хидролизиран колаген в течна форма. По-високата доза гарантира повече на брой пептиди, които ще достигнат до крайната си цел, респективно ще подхранят ставата.

Предимството на течната форма

Всеизвестен факт е, че всякакви вещества, приети в течна форма, се усвояват по-бързо и по-пълно в червата на човека. Организмът ни съдържа около 60% вода, всички важни процеси и реакции от метаболизма се извършват във водна среда. При избор на продукт с течен колаген, предимство имат индивидуално дозираните форми – в отделни флакони, които съдържат точната доза от съставки. При по-големите разфасовки винаги има риск от неправилно дозиране, а също и многократното отваряне на едно и също шише може да доведе до компрометиране на съдържанието.

Ценните съставки в грижата за ставите

Добре е да знаем, че хидролизираният течен колаген е особено полезен, когато е комбиниран с екстракти от куркума и джинджифил. Сокът от куркума заради доказаните му ползи върху сковаността на ставите, а джинджифилът заради силните си антиоксидантни свойства и благоприятен ефект при хора със ставни проблеми. Друга ценна съставка в подкрепа на ставите е витамин C, който допринася за самостоятелното образуване на колаген в организма и нормалната функция на хрущяли, кости и кръвоносни съдове. Също и витамин D - отговорен за  нормалното функциониране на костите и мускулите и усвояването на калций и фосфор. Микроелементът мед е от значение, тъй като той съдейства за изграждането на напречните мостчета в съединителната тъкан и спомага за поддържане на нормалното ѝ състояние. Важен е и хондроитинът, който е част от човешкия хрущял, костите, кръвоносните съдове и подпомага тяхната устойчивост.

 

  1. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Curr Med Res Opin. 2006 Nov;22(11):2221-32. doi: 10.1185/030079906X148373. PMID: 17076983
  2. Skov K, Oxfeldt M, Thøgersen R, Hansen M, Bertram HC. Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019;11(5):1064. Published 2019 May 13. doi:10.3390/nu11051064
  3. McAlindon TE, Nuite M, Krishnan N, Ruthazer R, Price LL, Burstein D, Griffith J, Flechsenhar K. Change in knee osteoarthritis cartilage detected by delayed gadolinium enhanced magnetic resonance imaging following treatment with collagen hydrolysate: a pilot randomized controlled trial. Osteoarthritis Cartilage. 2011 Apr;19(4):399-405. doi: 10.1016/j.joca.2011.01.001. Epub 2011 Jan 18. PMID: 21251991