Масло от Крил – първокласен източник на Омега 3

Омега-3 мастните киселини са жизненоважни и не могат да бъдат произведени от човешкия организъм.

Омега-3 мастните киселини са жизненоважни и не могат да бъдат произведени от човешкия организъм. Отличен източник на омега-3 мастните киселини ейкозапентаенова (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA) са студеноводните морски риби с високо съдържание на мазнини, като сьомга, херинга и скумрия. Неотдавна стана известно, че особено чист източник на важните полиненаситени мастни киселини е антарктическият крил.

„Антарктическият ефект“: Омега-3 мастни киселини с изключителна чистота!

 

Посоката е  Южният полюс и после право напред, към Антарктика, далеч от индустриалното замърсяване и корабоплаване, в дома на малкия скаридоподобен, ракообразен зоопланктон, наречен крил.

Антарктическият крил (Euphausia superba) е от изключителна важност за екосистемата на Антарктида и е основната прехрана на китовете. Крилът се храни само с микроорганизми и планктон от леденото и девствено Антарктическо море. Следователно тази чистота на храненето е от решаващо значение за маслото от крил.

Ценните омега-3 мастни киселини, съдържащи се в маслото от крил, се считат за най-висококачествени и истински.

 

Антарктически крил
Допелхерц систем
Антарктически крил
Ново измерение грижа за сърцето, мозъка и зрението!
  • Спомага за нормалната функция на сърцето
  • Важен за мозъчната дейност
  • В подкрепа на доброто зрение
  • Масло от 100% екологично чист антарктически крил
  • Награда „Хранителна добавка за производствена технология с екологична отговорност 2021“*

Преди известно време бе установено и уникалното свойство на Антарктическия крил:  полученото масло от крил осигурява на организма омега-3 мастни киселини в лесна за усвояване форма, тъй като те са включени в т. нар. фосфолипиди. Именно заради фосфолипидите, омега-3 мастните киселини се усвояват по-добре в кръвта. Те доставят незабавно омега-3 мастните киселини до клетките, тъй като са ключови компоненти на клетъчните мембрани. В допълнение към фосфолипидите, маслото от крил съдържа каротеноида астаксантин, който придава характерния червен цвят на крила и е важен антиоксидант.

Масло от крил - първокласна суровина от "края на света"

В девствената природа на Антарктика е домът на малкия ракообразен скаридоподобен крил. Там, на "края на света" огромни ята от крил живеят далеч от индустрията и корабоплаването. Антарктическият крил заема ниско място в хранителната верига, поради което не консумира и не натрупва тежки метали и замърсители в степента, наблюдавана при други морски животни. Ниската търговска дейност в Южния океан също допринася за чистотата на средата, която обитава антарктическият крил. Антарктическият крил (Euphausia superba) образува големи ята, храни се с микроскопични водорасли в студените води на Антарктида, и произвежда омега-3 мастни киселини – ЕРА и DHA. 

Крилът е в началото на хранителната верига, което определя и изключителната чистота на маслото от крил, съдържащо омега-3 мастни киселини. В допълнение, полученото масло от крил преминава строг качествен контрол и се тества за вредни вещества.

Само на няколко риболовни кораба се позволява да ловят риба в „негостоприемния и чист“ свят на Антарктика. Уловът се осъществява благодарение на технологията ECO-Harvesting ™ - специална патентована технология, която осигурява максимална чистота на извлеченото масло. Уловът се обработва незабавно, директно на кораба, като се получава продукт с най-високо качество и максимално запазени биологични свойства. Количествата крил се контролират строго, спрямо естествения процес на размножаване, което гарантира екологичната отговорност на фирмата и запазването на равновесието в природата.

Производството на масло от крил е много по-скъпо от "традиционните" омега-3 продукти и изисква особено внимание и влагане на много повече ресурси. Внимателните стъпки на обработка гарантират запазването на ценните, но чувствителни съставки като фосфолипиди, астаксантин и омега-3 мастни киселини.

Антарктическият крил – устойчивият баланс между природата и здравето

Продуктите Допелхерц систем използват екологичен антарктически крил, получен от малкия ракообразен, скаридоподобен микроорганизъм "Euphausia superba". С 500 милиона тона биомаса този вид е най-богатият в света. Крил е най-неизчерпаемият източник на храна в студените води на Антарктика. Важен източник за изхранване на: китове, пингвини, морски птици, тюлени, херинга, скумрия, риба тон и др.

Ето защо едва около 0.03% годишно от тази невероятна биомаса може да бъде използвана за улов. Тази квота е определена от Международната комисия за опазване на антарктическия хабитат (CCAMLR) и осигурява опазването на антарктическия крил.

Маслото от крил може да се нарече „екологично безопасно“. Крил риболовът не оказва неблагоприятно въздействие върху безопасното съществуване на други морски видове като китове, тюлени или морски птици.

* Eco-Harvesting ™ е търговска марка на Aker BioMarine