„Мозъчна мъгла“ като последица от ковид и какво може да направим по въпроса

Какво представлява "мозъчната мъгла", която може да се появи вследствие от ковид и как гинко билобата помага при такива случай.

Терминът мозъчна мъгла придоби голяма популярност по време на пандемията от ковид, макар състоянието да е известно от преди това. Основната причина е, че висок процент от прекаралите тази инфекция се оплакват от симптоми, които могат да се причислят към това състояние. Мозъчната мъгла, разбира се, не е официален медицински термин, но към момента такъв не съществува за това състояние. Причините са различни, като можем да изтъкнем голямото разнообразие на симптомите, както и факторите, които могат да го предизвикат. Най-общо мозъчната мъгла може да се опише като наличие на някой от следните симптоми:

  • по-слаба концентрация и неспособност за задържане на вниманието за продължително време
  • лесна раздразнителност
  • разсеяност
  • леки когнитивни нарушения – трудности при разбиране и усвояване на нова информация
  • паметови затруднения

Често хората, страдащи от това състояние, споделят оплаквания от типа на: „влизам в стаята за нещо, но не помня за какво“, „затруднявам се да се сетя за имената на  познати хора“, „лесно забравям събития, които са се случили преди ден или два“ и др.

Сред причините, които най-често причиняват това особено състояние можем да изброим прекомерен стрес и нервно напрежение, липса на достатъчно продължителен и възстановяващ сън, хормонални промени, прием на определени медикаменти, твърде радикални диети, както и различни болести.

Пандемията от ковид доведе до бум в честотата на случаите на мозъчна мъгла, като причинно-следствената връзка между двете състояния може да се обясни по различни начини.

Гинко Билоба + Омега-3
Допелхерц актив
Гинко Билоба + Омега-3
За по-добра памет и концентрация!
  • В подкрепа на  концентрацията и добрата памет
  • При стрес, умствено напрежение и интелектуално усилие
  • Допринася за нормалната мозъчна функция
  • Полезен и при студени крайници
  • Съдържа масло от морски риби, отговарящо на високи стандарти за чистота

Най-много поддръжници има тезата за нарушение на мозъчните функции в следствие на хипоксията (кислороден глад), която настъпва при боледуване от ковид, особено в по-тежките случаи. Все пак, тази болест засяга първостепенно белите дробове, а мозъчната тъкан е изключително чувствителна на кислороден глад, тъй като има нужда от много енергия за сложните процеси, които протичат там. Друга теория е, че системното възпаление довежда до увреда на мозъчните функции и мисловната дейност. Тъй като инфекцията с ковид повишава многократно риска от тромбоза, при някои хора се наблюдават увреждания на мозъка в следствие блокиране на кръвотока, поради образуване на тромб.

В борбата с мозъчната мъгла, специалистите дават няколко насоки. На първо място е добре да се опитаме да си осигурим добър сън, както и да се храним разумно, т.е. пълноценно, разнообразно и балансирано. Препоръчват се различни упражнения, които влизат в определението „мозъчна гимнастика“ – решаване на кръстословици, судоку, четене на книги, занимания с различни мисловни игри – всичко, което може да държи мозъка ангажиран. В съображение влизат и различни средства за разширяване на кръвоносните съдове, респективно, осигуряване на повече кръвоток, т.е. на повече кислород към тъканите. Класическо такова средство, познато от векове, е екстрактът от гинко билоба. Той може да спомогне да се подобри изхранването на мозъка и така да подпомогне неговите функции.