Обездвижване и грижа за ставите

Човешкото тяло е проектирано да се движи. Според здравните съвети, човек трябва да изминава минимум 4 000 крачки всеки ден, за да е в добра форма.

Човешкото тяло е проектирано да се движи. Според здравните съвети, човек трябва да изминава минимум 4 000 крачки всеки ден, за да е в добра форма. Заседналият начин на живот, обусловен от техническия напредък и съвременния начин на работа, предимно от офис, пред екрана на компютъра, както и модерните развлечения от дивана – от телевизия, гледане на филми, през онлайн разходки и концерти до пазаруване на стоки от всякакъв вид, водят до все по-често срещащата се т.нар. „болест на седенето“.

Тя се характеризира с липса на енергия, сънливост и постоянна умора, продължителен стрес, непрекъсната борба с излишните килограми. Заседяването в неподвижно състояние води до по-бързо стареене на клетките; намалена циркулация на кръвта с поява на отоци, болка в краката и риск от тромбоза; объркано мислене и проблеми с концентрацията поради лошо кръвоснабдяване на мозъка, което намалява когнитивните функции; загуба на мускулна сила и здравина на костите, защото обездвижването лишава от гъвкавост тялото, особено изразено при по-възрастните, които се затрудняват при елементарни усилия.

Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил
Допелхерц систем
Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил
  • Висока доза хидролизиран колаген – 11 000 mg
  • С добавени сок от корен на куркума и екстракт от корен на джинджифил
  • Витамин С допринася за образуването на колаген за нормалната функция на костите и хрущялите
  • Медта допринася за поддържането на нормалното състояние на съединителната тъкан
  • Вкус на портокал
  • Немско качество
  • Допелхерц – марка №1 в грижата за ставите*

Не на последно място, липсата на движение е реален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет, тъй като тялото не изгаря мазнините и кръвната захар. Ето защо физическите упражнения са най-добрият лек против съвременните социално значими заболявания, свързани с обездвижването. Те са и най-прекият път до запазване на младостта на организма, дори при напредване на възрастта.

Спортът пък е отлично средство да се поддържат ставите, които нямат собствено кръвообращение, и изискват двигателна активност, която комбинирана с прием на висококачествени добавки от хидролизиран колаген с отлична усвояемост, хондроитин сулфат – изграждащ елемент на ставния хрущял и ценните витамини С и D, както и антиоксидантите мед и селен, ще осигурят здравето им и съхраняване на подвижността им.

В тези дни на неизбежен престой вкъщи, включващ работа в домашен офис, липса на разходки и невъзможност за посещение на фитнес и други форми на спорт, обездвижването е по-реална заплаха от всякога. Редовно спортуващите са достатъчно дисциплинирани и намират различни домашни решения като степер, велоергометър, бягаща пътека, йога, пилатес и др., които заедно със здравословното хранене, ще подобрят физическата форма, психическото състояние, работоспособността и дори пълноценния сън. За тези, които не разполагат с домашен фитнес и не спортуват редовно, нуждата от раздвижване е повече от желателна.

На първо време, можете да се лек стречинг без сериозно физическо натоварване. Комбинирайте упражнения за разтягане на цялото тяло.  Практикуването само по 10 минути на час, ще ви накара да се чувствате различно и може успешно да замести разходката до магазина.

Ако все пак решите да потренирате в къщи, започнете с добра загрявка и с предварително раздвижване на всички стави. Отворете прозореца, за да имате приток на чист въздух, пуснете си любима музика, заредете с добро настроение и резулататите няма да закъснеят! 

Въжето за скачане и малките гирички са много полезни, достъпни са и не изискват голямо пространство при употреба.

Препоръчваме комплекс за общо укрепване и добра форма, като най-ефективен вариант.  Можете да използвате удобно тежестта на собственото си тяло: лицеви опори, клекове, напади, повдигане на тялото за трицепс (като кофички) от земя, планк. Серията завършете със стречинг (разтягане) на отделните групи мускули, за да избегнете мускулната треска. Не се претоварвайте, пазете се от контузии и слушайте собственото си тяло.

За тези, които не могат да спортуват поради напреднала възраст или друга причина, избягвайте обездвижването при всеки случай: движете се, докато говорите по телефона; изкачвайте стълби вместо да използвате асансьора; започнете деня с няколко леки упражнения. За подобряване на подвижността и преодоляване на сковаността се доверете на Допелхерц систем Колаген 11.000 – неприятел на обездвижването!