Задължителните витамини в подкрепа на детския имунитет – съветва д-р Лина Ганева, педиатър

Д-р Лина Ганева, специалист по детски болести в гр. Камено

Бихте ли се представили накратко?

Казвам се д-р Лина Ганева. Завършила съм медицина във ВМИ гр. Варна, с придобита специалност по детски болести от 1996г. във ВМИ гр. София. Имам 34 години стаж в работа с деца, а от 15 години работя като лекар в индивидуална специализирана практика по детски болести към МЦ гр. Камено.


Какви са най-честите съвети, които давате на родителите във връзка с подкрепа на детския имунитет?

Най-голямото щастие за всеки родител е детето му да е здраво. Много често въпросите, които родителите ни задават са именно във връзка с подкрепата на имунната система. Децата се раждат с неразвита имунна система. Преминали от майката антитела ги пазят вътреутробно и в първите дни от живота им след раждане.

Естественото захранване и последващо хранене с кърма са от съществено значение за развитието на детския организъм и имунната му система в частност. Детският придобит имунитет се формира от раждането и се приема, че в края на пубертета е напълно изграден. Имунната система в ранна детска възраст се „учи“ как да реагира на различни антигени в нормалната ни заобикаляща среда, изграждайки собствена имунна реактивност. Имунитетът е от първостепенно значение за оцеляването ни. Той ни поддържа здрави и способни да се противопоставим на всички вируси и бактерии, на които сме изложени от самото раждане и през целия ни живот.

Препоръчвам на майките да кърмят децата си, заради имуноглобулините, съдържащи се в кърмата. Майките е важно да се хранят пълноценно, което означава не просто достатъчен хранителен прием, но и прием на витамини, микроелементи и минерали, тъй като те преминават в кърмата и така се доставят на растящия организъм. При децата е необходимо да се спазва правилен режим на хранене, игри на въздух, положителни емоции за детето и подкрепа на организма с витамини, минерали и микроелементи.

Какви витамини е важно да съдържат продуктите в подкрепа на имунната система?

Аз смятам, че задължително трябва да присъства витамин С, витамин D, витамин А, витамин Е. Също и витамините от група „В“. Те имат отношение към подобряване на метаболизма – на белтъци, мазнини и въглехидрати. Имат противовъзпалително действие, повишават защитните сили на организма. Играят роля и за правилното развитие на мозъчната функция и нервната система.

Препоръчвам и продукти от растителен произход, каквото е маслото от черен кимион - има медицински доказателства за неговите ползи за подрастващите организми.

Кои са продуктите от тази категория, които най-често препоръчвате да приемат малките ви пациенти?

Препоръчвам течна форма на комбинирани витамини. Голям плюс е и съдържането на L-лизин, който присъства в продукта на Допелхерц актив Витамини А-Я за деца сироп. L-лизинът е незаменима аминокиселина, важна за изграждането на протеините в тялото.

Разчитам и на растителните екстракти, каквито има в Имуно за деца на Допелхерц актив.

Важно е да не забравяме и пробиотиците, които имат положително влияние не само върху храносмилателната, но и върху имунната система, затова препоръчвам новите желирани мечета на Допелхерц актив. Те съдържат 2 милиарда тиндализирани бактерии от два различни щама и важните витамини от група В – В3, В5, В6. Малките ми пациенти ги обожават, защото са с любимия им ягодов вкус.

С какво продуктите Допелхерц спечелиха доверието Ви?

Познавам продуктите на Допелхерц още със стъпването им на българския пазар вече над 10 години. Марката Допелхерц е със 100 години история и доказана ефективност. Няма как да не спомена и за партньорство с фондация „За Нашите Деца“ относно каузата “Превенция на изоставяне на бебета и малки деца’’. Избирайки продуктите, които споменах Допелхерц Желирани мечета за деца, Допелхерц Имуно за деца, Допелхерц Витамини А-Я за деца, както и Допелхерц Актив Мама, част от сумата за всяка закупена опаковка отива в подкрепа на каузата. Така заедно помагаме на повече деца да растат в сигурна семейна среда.