За здрави стави - проблеми, профилактика и грижи

Ставата представлява подвижната връзка между две кости. Всяка кост има два различно оформени края. Ставната глава на една кост пасва в ставната ямка на съседната кост.

За да бъдем максимално полезни подготвихме за вас следния материал, в който ще можете да прочетете следното:

СТАВИТЕ И ТЕХНИТЕ ФУНКЦИИ

СТРУКТУРА НА СТАВАТА

Ставата представлява подвижната връзка между две кости. Всяка кост има два различно оформени края. Ставната глава на една кост пасва в ставната ямка на съседната кост. Ставната глава и ставната ямка са покрити с хрущял. Цялата става е обвита от ставна капсула. Синовиалната течност се образува в ставната капсула и служи за вискозен лубрикант между ставните повърхности.

Синовиалната течност се произвежда непрекъснато и снабдява хрущяла с хранителни вещества. Ставните връзки (лигаменти) осигуряват на ставната капсула необходимата стабилност. Цялостната опорно-двигателна система включва също така и мускулите, които се захващат за съседните кости чрез сухожилията си.

ФУНКЦИИ НА СТАВНИЯ ХРУЩЯЛ

Ставният хрущял покрива ставните повърхности на костите и има изключително гладка и устойчива повърхност. Самият хрущял притежава слоеста структура и представлява пореста, пропусклива за течности среда.

Здравият ставен хрущял е задължителен за добрата функция на ставата. Той има важна механична функция, осигуряваща свободното движение на ставата, служи като амортисьор, защото омекотява силите, които действат в ставата и намалява триенето между ставните повърхности.

Въпреки че е с дебелина само няколко милиметра, ставният хрущял има изненадващ капацитет за механично намаляване на сътресенията и равномерно разпределяне на натиска. Нещо повече, той покрива ставите с гладка повърхност, така че костите да се плъзгат една спрямо друга с минимално триене.

Колаген 11.000
Допелхерц систем
Колаген 11.000
Грижа за ставите и подвижността
 • ·    Висока доза хидролизиран течен колаген – 11 000 mg
 • С добавени хондроитин, селен, витамини С и D
 • Витамин С допринася за образуването на колаген за нормалната функция на костите и хрущялите
 • Директен прием навсякъде и по всяко време без вода
 • Вкус на горски плодове
 • Отличен с приз "Хранителна добавка на годината" от Български Фармацевтичен Съюз1
 • Допелхерц® – марка №1 в грижата за ставите2

СТАВНА КАПСУЛА

Ставната капсула се състои от 2 слоя. Вътрешният слой е изграден от хлабава съединителна тъкан, а външният слой от плътна колагенова съединителна тъкан. Ставната капсула е обхваната от тънък, бял, стъкловиден слой, който често може да бъде по-тънък от милиметър. Сред функциите на ставната капсула е и производството на синовиална течност. Главната функция на капсулата обаче, е снабдяване на ставния хрущял с хранителни вещества. В допълнение, тя служи за "смазване" на ставата. Ставната капсула, с множеството си рецептори, изпраща до централната нервна система информация за позицията и движението на ставата. Сухожилията и мускулите (и/или ставните връзки) осигуряват стабилността на ставната капсула.

СИНОВИАЛНАТА ТЕЧНОСТ СЕ НАРИЧА ОЩЕ "СИНОВИЯ"

Синовията нормално се съдържа в ставата. Тя е много вискозна и е разположена като деликатен филм между ставните повърхности. Много малко синовия нормално се съдържа в здравата става: в колянната става, например, има около 0,5 – 2мл. 

ПРИЧИНИ ЗА СТАВНО ИЗНОСВАНЕ

Ставата е толкова съвършено конструирана, че износването се получава след дълъг период от време. Така нареченото изхабяване на ставата ("артроза") често засяга по-възрастните, но не е задължително да се появи с напредване на възрастта. Обикновено говорим за износване на ставата, но в огромния процент случаи, причината за това е именно слабост на ставния хрущял.

Тази слабост често се появява като резултат на неправилна диета и недостатъчно хранително снабдяване на хрущяла; механичното претоварване също играе роля. 

ЛИПСА НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ СЪСЕДНИ КЛЕТКИ

Изключително гладката хрущялна повърхност може да стане груба и неравна. Това често е основната причина за хрущялно увреждане. Тогава се нарушава изхранването на хрущялните клетки и се разкъсват връзките между тях в желатинозното хрущялно вещество. Като резултат, съседните клетки губят директния си контакт и не могат да получават информация, когато в хрущяла се развива минимално увреждане. За разлика от други тъкани, минимални дефекти не могат да бъдат отстранени незабавно чрез съвместно участие на няколко клетки.

ХРУЩЯЛНО УВРЕЖДАНЕ

Когато хрущялът бъде увреден, например в следствие на претоварване или болест, той вече не може да изпълнява своите функции.

Свободната подвижност на ставата е нарушена, действащите сили (напр. силни сътресения) вече не могат да бъдат поемани от хрущяла така добре и триенето между ставните повърхности се увеличава.

Малки хрущялни частици могат да се отломят, напр. при силно сътресение в ставата и да попаднат в ставната кухина.

 

Дразненето на вътрешния слой на ставната капсула може да причини възпаление. Ензимите, които се образуват при този процес, имат за цел да разтворят раздробените части от хрущяла. Едновременният контакт със здравия хрущял, обаче, може да има и нежелан увреждащ ефект и това да засили възпалителната реакция, и като резултат, ставната функция би могла да се наруши още повече.

ПРИЧИНИ, КОИТО ОТКЛЮЧВАТ НАРУШЕНИЕТО НА ХРУЩЯЛА

Разнообразни фактори имат въздействие върху развитието на хрущялни увреждания:

 • Претоварване на ставите поради наднормено тегло или причинено от работа или спорт, неподходяща стойка, а така също и при вродени или придобити патологични позиции, например на тазобедрените стави.
 • Липсата на контрол на ставното натоварване, напр. в случаи със спастична парализа, може също да доведе до претоварване на ставите.
 • Болести, като например артрит или подагра, могат да увредят хрущяла.
 • Метаболитни нарушения могат да доведат до дефицит в продукцията на глюкозаминогликани, които са есенциални за здравето и възстановяването на ставата.
 • Хирургични интервенции и ставни лезии също повишават риска от хрущялно увреждане.
 • Определена предразположеност към по-бързо износване на ставите може да бъде и наследствено обусловена.

ХРАНИТЕЛНАТА СЪСТАВКА ГЛЮКОЗАМИН - КАКВО Е ГЛЮКОЗАМИНЪТ?

Глюкозаминът е хранителна съставка, която е необходима на организма за изграждане на структурни компоненти. Играе също роля и в хрущялния метаболизъм.

Глюкозаминът е необходим за образуването на т. нар. Глюкозаминогликани. Като компонент на ставния хрущял, те имат ключова функция в поддържането на здравето и възстановяването на ставите. Човешкото тяло произвежда определено количество глюкозамин. Способността да произвежда достатъчно може да намалее с напредване на възрастта. Ежедневната диета също съдържа глюкозамин в малка степен. Съществуват данни, че много хора имат повишени нужди от глюкозамин за поддържане и изграждане на глюкозаминовия запас в организма.

КАКВИ СА ЗАДАЧИТЕ НА ГЛЮКОЗАМИНА?

Адекватно количество глюкозамин в организма е ключово за производството на хранителни вещества, стимулиращи образуването на синовиална течност, която смазва хрущяла и поддържа ставата здрава. Глюкозаминът има специфичен ефект върху синовията, като чувствително я удебелява и увеличава еластичността й.

Той снабдява хрущяла с хранителни съставки и стимулира регенерацията на увредената хрущялна тъкан. По този начин синовията може отново да изпълнява буферната си функция и триенето между костните краища се преустановява.

Без достатъчно количество глюкозамин хрущялът, в натоварените с голяма тежест стави, не може да изпълнява функцията си. Той се втвърдява и формира т. нар. костни шпори (шипове), деформира ставите и движението им се ограничава.

Глюкозаминът се счита за хранителна съставка, защото присъства в организма и може да бъде открит в ежедневната ни диета.

За да бъдем подвижни, жизнени и енергични, за всяка възраст са нужни здрави стави и ставен хрущял.

Особено застрашени са:

 • активно спортуващите хора
 • хора с наднормено тегло
 • извършващите тежка физическа работа

Различни са факторите, които влияят на добрата подвижност, като особено важни са достатъчно спорт и балансирано хранене. 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА СЕ ХРАНИТЕ ПРАВИЛНО И ДА ПРЕДПАЗВАТЕ СВОИТЕ СТАВИ

РАЦИОНАЛНО ХРАНЕНЕ

За да запазите ставите здрави, храненето и начинът на живот са от особена важност. Пушенето, например, следва да се избягва, тъй като намалява кислородната доставка като цяло, включително и в хрущяла и ставната капсула. Балансираната диета, която включва пълнозърнести продукти и изобилие от свежи плодове и зеленчуци, има положителен ефект.

Витамините Е и С, а така също и селенът, са полезна добавка в борбата със свободните радикали. Калцият и витамин D са от особена важност за заздравяването на костите.

В допълнение към това, специализирани хранителни добавки, съдържащи глюкозамин могат да допринесат за поддържането на ставите здрави.

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Ставните оплаквания и износване се появяват по-често при хора с наднормено тегло, в сравнение с тези с нормално. Когато телесната маса е прекалено голяма, ставите се износват по- бързо, заради допълнителното натоварване, липсващо при хора с нормална телесна маса. Следователно затлъстяването подпомага развитието на артроза и подлага ставите на допълнително натоварване в случаите с предшестващо ставно заболяване.

В такива случаи, нормализиране на теглото е първата и най-важна препоръка. Намаляването на телесната маса и/или поддържане на нормално тегло е отлична ставна профилактика. Енергийните нужди подчертано намаляват с напредването на възрастта и затова редукцията на теглото и/или поддържането на нормална телесна маса е възможно само чрез намаляване приема на храна и/или увеличаване на движението.

Спортуването също може да спомогне при сваляне на килограми. Когато обаче физическото натоварване се извършва по неправилен начин, това представлява рисков фактор за ставните оплаквания. Ако не сте трениран и искате да влезете във форма, по-добре потърсете медицински съвет.

ГРИЖА ЗА СТАВИТЕ

Важно е да предпазвате ставите от тежки едностранни натоварвания. Това се отнася за стави, които вече са увредени, но също е и превантивна мярка. Всяка болка трябва да бъде избягвана.

В ежедневието Ви има много възможности да се погрижите за предпазването на вашите стави:

 • Не стойте седнали неподвижно с часове / не оставайте в една и съща поза; вместо това променяйте позицията си по-често, ставайте, разхождайте се наоколо, разтягайте се...
 • Обърнете внимание на правилните работни височини вкъщи и на работното си място.
 • Избягвайте тежки товари, напр. разпределяйте пазарските си чанти равномерно между двете ръце.
 • Когато вдигате различни предмети, подгънете колената си и придържайте товара максимално близо до тялото си.
 • Използвайте висококачествени средно твърди матраци, които поддържат естествената форма на гръбнака.
 • Потърсете си добри обувки: удобно ложе за стъпалото/стелки и смекчаващи сътресенията подметки.

Изводи: на всяка цена избягвайте всичко, което причинява претоварване или болка! Не забравяйте обаче: стави, които са особено деликатни също се нуждаят от движение!

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ВИДОВЕ СПОРТ И ДВИЖЕНИЕ

ДВИЖЕНИЕТО ПОДОБРЯВА СМАЗВАНЕТО НА СТАВИТЕ

Какво се случва в ставата при спортуване? Положителният ефект е на първо място свързан с факта, че умерените движения увеличават производството на синовия.

Синовията е от възлово значение за изхранване на хрущяла и гладкото приплъзване на ставните повърхности една в друга. В допълнение, мускулите и ставните връзки, които управляват ставата се подсилват, като по този начин ставата се стабилизира. Силните мускули и лигаменти поддържат ставата и предотвратяват нежеланите удари и микро-травмите на хрущяла.

Следователно ставите се нуждаят от физическа активност, за да останат подвижни, колкото се може по-дълго време и за да могат да изхранват по-добре ставния хрущял. 

В случай със ставни оплаквания, първо трябва да се извърши цялостен преглед, след което, ако е необходимо, да се направи консултация със спортен специалист.

КОЙ СПОРТ Е НАЙ-ДОБЪР ЗА СТАВНИТЕ ПРОБЛЕМИ?

Видовете спортове, които раздвижват ставите умерено и без прекомерно натоварване трябва да се предпочитат. Всякакъв тип движения, които могат да се извършват с лекота, без голямо усилие и са щадящи за ставите.

Накратко: изобилие от движение – без претоварване.

Твърдите подове, резките промени в хода на движенията, както и спортове, включващи рязко стартиране и спиране, следва да се избягват. Плуването и водният джогинг (аква джогинг) са особено подходящи видове спорт. Към другите спортове, щадящи ставите спадат карането на колело, ски бягането или лека гимнастика. Също така модни спортове и/или Северно Ходене (бързо ходене с щеки), екзотични спортове като Тай Чи (китайски въздушен бокс) или йога увеличават подвижността на ставите и засилват мускулите.

ВОДЕН ДЖОГИНГ И ПЛУВАНЕ

Ставите не се налага да носят цялата тежест на тялото във вода, защото тялото се носи по повърхността. Това е чудесно облекчение за ставите. При водния джогинг упражненията за засилване на мускулатурата не претоварват ставите и кръвоносните съдове и се изпълняват във вода. Що се отнася до плувните стилове, кроулът и плуването по гръб са за предпочитане; плуването по гръб, обаче, има неблагоприятен ефект върху мускулите на шията и торса, заради извитата позиция на гръбнака.

СЕВЕРНО ХОДЕНЕ

Северното ходене (бързо ходене с щеки) е лек, но изключително ефективен, здравословен спорт за трениране на цялото тяло.

Този спорт е подходящ за всички; като начало за нетренирани и затлъстели хора и като нов вид спорт за по-възрастните; но и все по- често се срещат мъже и жени, търсещи високи спортни постижения. За да започнете, не се нуждаете от почти нищо друго, освен добри туристически или спортни обувки.

Северното ходене се е утвърдило успешно, защото лекото ходене води по приятен начин до увеличаване на подвижността, силата и издържливостта. Особено подходящо е за тези, които имат ставни проблеми при ходене. Защото при правилна употреба на щеките, тежестта на тялото се разпределя от два на четири крайника и това значително облекчава ставите.

Със северно ходене можете да натоварвате 90% от Вашите мускули, т.е. около 600, като освен това можете да изгаряте до 400 калории на час. Ето защо този спорт е също така идеален за намаляване на свръх теглото.

СПОРТУВАНЕ ВЪПРЕКИ БОЛКАТА?

Хрущялът, който покрива костта може да бъде предпазен от "гладуване" и разрушаване само с помощта на упражнения. Ето защо движението на ставите е много важно. За да избегнем болката, обаче, ставите следва да бъдат раздвижвани, по възможност, без претоварване; това означава кръгови и плавни движения без много усилие. Също така, ставата може да бъде подготвена за упражнение, напр. с поставяне на топли компреси.

ИЗБЯГВАЙТЕ ДВИЖЕНИЕТО, КОГАТО...

... ставата е силно зачервена или оточна или болката е прекалено силна. В тези случаи, ставата трябва да почива, докато възпалението бъде облекчено. Студени компреси или подходящи лекарства могат да спомогнат за овладяване на възпалението.

При всеки случай на внезапна ставна болка с неясен произход е необходима консултация с лекар.