Здрави мускули и кости – с магнезий, калций и витамин C

Физическата активност е пряко свързана със здравето ни. Вероятно трудно ще се сетите за нещо, което би ви направило по-щастливи от факта, че се движите.

Физическата активност е пряко свързана със здравето ни. Вероятно трудно ще се сетите за нещо, което би ви направило по-щастливи от факта, че се движите. Трудно ще се сетите и за нещо, което така добре да прояснява съзнанието ви като една проста разходка. Нашето тяло е създадено за движение и функционира по-добре, когато бива тренирано редовно. Ежедневните усилия пък от своя страна, ще доведат след себе си и завидни резултати.

Всъщност съвременният ни начин на живот е доста… удобен. Удобен диван, удобна кола, ескалатор, вместо стълбище - ежедневни капани, които ни изкушават да бъдем по-малко активни. За да не приемате движението и спорта като враг, опитайте да го включите на малки дози в живота си. Всеки от вас може да открие спорт, който да харесва и да практикува с удоволствие. Джогинг, спорт с топка, спорт на закрито или пък дори градинарство. Може дори да опитате с елементарно ходене – задайте си цел – 10 000 крачки дневно. Използвайте някое от десетките безплатни приложения за смартфони, с които да измервате дали постигате целта си.

За да бъде спортът истинско удоволствие, то обезателно трябва костите, мускулите и ставите ви да работят гладко и без проблеми. В допълнение, физическата активност изисква определен хранителен режим, който да снабдява тялото с необходимите за него полезни вещества.  

Така например, магнезият, калцият и витамин C са от изключително значение за състоянието на целия опорно-двигателен апарат. Би могло да се каже, че магнезият и калцият работят в екип, за да поддържат доброто състояние на мускулите и ставите, а витамин C пък е отговорен за синтезирането на колаген в организма.

Помнете: Животът е движение, движението е живот! 

Магнезий и калций – минерали за мускули и кости

Може би всеки от нас свързва калция със здравето на костите, а магнезия с поддържането на нормална мускулна функция.

Магнезият обаче има много повече „роли“, отколкото предполагате. Участва в над 300 ензима, свързани с метаболизма на въглехидратите, производството на енергия, както и регулирането на калций, мед, цинк, калий, витамин D и т.н.

И двата минерала са жизнено важни и трябва да бъдат доставяни в достатъчно количество с храната. 

Магнезият се среща в редица пълнозърнести храни, ядки и млечни продукти. От своя страна, млякото и млечните продукти са и богат източник на калций. 

Човек има нужда от около 350 mg магнезий на ден, като тези нужди могат драстично да нараснат при определени ситуации – прекомерен стрес, тежка физическа работа и др.

Магнезий + Калций + Витамин D3 + Мед + Манган
Допелхерц актив
Магнезий + Калций + Витамин D3 + Мед + Манган
За кости, мускули и нервна система
 • Подкрепа за сърцето, нервната система и мускулите
 • Допринася за нормалното състояние на кости и зъби
 • Удължено освобождаване за пълноценно усвояване и дълготрайна защита

Увеличени нужди от магнезий се наблюдават при следните случаи:

 • Активен спорт
 • Тежка физическа работа
 • Прекомерен стрес
 • Диабет и сърдечно-съдови болести
 • Нездравословни диети и поднормено тегло
 • Честа консумация на алкохол
 • Прием на някои лекарства (орални контрацептиви, диуретици и др.)
 • Бременност

Недостатъчният прием на магнезий може да има разнообразни симптоми

Калцият е съществена част от скелета и е важен за поддържане нормалното състояние на костите и зъбите. Той допринася и за кръвосъсирването, а заедно с магнезия е важен за мускулната функция.

Калцият е особено важен по време на бременност, тъй като участва в изграждането на костната структура на бебето. Впоследствие той е важен за детето и по време на растежа му. От калций се нуждаят също така и жените по време на менопауза.

Важно е да се знае обаче, че калцият може да бъде разрушен при прием в комбинация с други лекарства или при прекомерна употреба на алкохол или кофеинови напитки.

 

Витамин C – за здрав хрущял

Витамин C (аскорбиновата киселина) е известен на повечето хора като средство номер 1 за силен имунитет. Всъщност витамин C прави много повече! Той играе важна роля в синтезирането на колаген и по този начин подкрепя хрущялната функция.

Ставният хрущял е слой, който представлява защитна подложка между ставите. Той покрива ставните повърхности с гладък и еластичен слой колагенови влакна. Дебелината му може да достигне 5 мм. Заедно със синовиналната течност спомагат за гладкото плъзгане на ставните повърхности.

За да остане еластичен, хрущялът се нуждае от хранителни вещества, като витамин C. Тъй като хрущялната тъкан няма собствени съдове, се изхранва от синовиалната течност. Това се случва посредством процеса дифузия и за по-доброто й протичане е от ключово значение наличието на умерено физическо натоварване. 

Тъй като витамин C  е от изключително значение, е важно да приемаме необходимите количества от него, набавяйки си ги от различни плодове и зеленчуци – цитруси, брюкселско зеле, броколи и др. 

Имайте предвид обаче, че витамин C е изключително чувствителен на температура и трябва много внимателно да приготвяте плодовете и зеленчуците съдържащи този така важен витамин!