1. doppelherz.bg
  2. Здравни съвети
  3. Да съхраним зрението при диабет

Да съхраним зрението при диабет

Захарният диабет спада към заболяванията, които подлежат на контрол от съвременната медицина. Въпреки това, с напредване на болестта е възможна появата на редица усложнения.

Захарният диабет спада към заболяванията, които подлежат на контрол от съвременната медицина. Въпреки това, с напредване на болестта е възможна появата на редица усложнения, много от които остават безсимптомни, до момента, в който вече е късно за лечение. Едно от тези сериозни усложнение е диабетната ретинопатия – увреждане на ретината, водещо до влошаване на зрението и слепота.

Продължителността на болестта и високите нива на глюкоза в кръвта са най-определящите фактори за увреждане на зрението при диабетиците. Високите нива на глюкоза в кръвта поразяват малките съдове на ретината, което води до нарушеното й хранене и недостиг на кислород. Появяват се кръвоизливи и и отоци, като накрая се стига до смърт на клетките на ретината. С напредването на диабета, нараства и вероятността за поява на диабетна ретинопатия. Според проучванията, при 1 от  болни от ЗД тип 1 диабетната ретинопатия се появява след 5тата година, с след 20-30 години боледуване се наблюдава на практика при всички диабетици.

При появата на първите симптоми на влошено зрение и дискомфорт е възможно започване на терапия, докато процеса все още не е напреднал. От особена важност са регулярните профилактични прегледи при офталмолог. За съжаление, статистиката показва, че много от тях го пропускат – повечето от половината случай на диабетна ретинопатия са открити твърде късно.

При нарушаване на храненето на ретината в начален етап, положително влияние за подобряване на състоянието ѝ оказват продукти, съдържащи растителни екстракти. Именно такъв е витаминно-минералния комплекс Допелхерц Витамини за очи с боровинка.

В него се съдържат и екстракт от черна боровинка, изключително богата на лутеин и зеаксантин. Те имат силен противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, понижават налягането в съдовете и способстват за укрепването им.

Витамини за диабетици + Черница
Допелхерц актив
Витамини за диабетици + Черница
15 витамина и минерала + екстракт от листа на бяла черница
  • Намалява риска от късните усложнения на захарен диабет
  • Подобрява глюкозния обмен
  • Подпомага нормалната функция на нервната система
  • Осигурява клетъчна защита
  • Намалява чувството на отпадналост и умора
  • Еднократен дневен прием
  • Немско качество

За диабетиците е от особена важност да спазват стриктна диета, за да си набавят необходимите калории и хранителни вещества. Много страдат от недостиг на витамини и минерали и нуждата от балансирано и здравословно хранене, в комбинация с редовен прием на допълнителни хранителни вещества са особено важни.

Жизнено необходим за очното здраве е витамин В1, които има ключова роля при обмена на въглехидрати в клетките на очите.

Необходими за здрава ретина са цинк и хром, регулиращи производството и обмена на инсулин и чувствителността клетките към него. Недостигът им е много често срещан при пациенти със захарен диабет.

Диабетиците страдат и  от липса на антиоксидати – витамини А, Е, С. Те са изключително важни за защита на ретината от движението на свободни радикали, усилващи се при захарен диабет.