Омега-3 за мозъчния метаболизъм

Физическото състояние също влияе на мозъка, ето защо се препоръчва да се движите колкото е възможно повече пеш или с колело, заменете асансьора със стълби, а когато пазарувате, ходете без кола или градски транспорт.

Както всички наши органи и системи, мозъкът има нужда от упражнения, за да бъде в добра форма. Това важи с особена сила за по-възрастните. Препоръчително е да поддържате мозъка си активен – да играете различни игри с вашите близки, да решавате судоку и кръстословици, да се опитвате да запомните, без да записвате, поне маловажни неща (напр. списък за пазаруване). Физическото състояние също влияе на мозъка, ето защо се препоръчва да се движите колкото е възможно повече пеш или с колело, заменете асансьора със стълби, а когато пазарувате, ходете без кола или градски транспорт и го правете и по-често. 

 

Хранене и мозъчна функция

 

Нашата способност да се фокусираме и да учим се влияе от качеството на приетите хранителни вещества  От особено значение за поддържане нормалното състояние на мозъка е доброто хранене, включително с прием на достатъчно DHA (докозахексаенова киселина). Това е една от най-добре проучените омега-3 мастни киселини и е основен компонент в изграждането на мозъка – около 20% от масата му е DHA! Установено е, че приемът на достатъчно количество DHA мастни киселини дневно е основата за нормалния метаболизъм на мозъка. Всъщност всички клетки в тялото ни съдържат омега-3 мастни киселини, но в мозъка тяхната роля е по-специална. В човешкия мозък има около 100 милиарда нервни клетки, а всяка от тях е свързана с няколко хиляди други нервни клетки.

Омега-3+Витамин Е
Допелхерц актив
Омега-3+Витамин Е
Здраве от морето за мозъка, очите и сърцето!
  • 2000 mg масло от морски риби (в дневна доза), отговарящо на високи стандарти за чистота
  • EPA и DHA – за защита и профилактика на сърдечно-съдовата система
  • DHA – подпомага функцията на мозъка и зрението
  • Витамин Е – спомага за защитата на клетките от оксидативен стрес

При формирането на тези връзки и предаването на различните сигнали в мозъка се използва омега-3 мастната киселина DHA. 

Добри източници на тази ценна хранителна съставка са студеноводни морски риби, като сьомга, херинга и др. 

Някои антрополози смятат, че човешкият вид е навлязъл в период на бурна еволюция, след като се е приучил да лови риба. На базата на различни археологически находки се правят изводи, че включването на риба към диетата на човека води до бързо разрастване и развитие на мозъка и неговите функции.