Рискът от тютюнопушене

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в света, благодарение на тютюнопушенето. Атеросклероза е терминът, с който се означава натрупването на мастна субстанция в стената на артериите.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в света, благодарение на тютюнопушенето. Атеросклероза е терминът, с който се означава натрупването на мастна субстанция в стената на артериите, което стеснява техния лумен и може да доведе до пълно запушване. Коронарна тромбоза се наблюдава тогава, когато някои от съдовете, изхранващи сърцето (коронарни артерии) бъде запушен от тромб. Около 30% от тези инциденти са резултат от тютюнопушене. 

Девет от всеки десет души, които се нуждаят от операция за поставяне на байпас са настоящи или бивши пушачи. Когато запушването касае съдовете в мозъка, това може да доведе до колапс, мозъчен удар (инсулт) или парализа. Ако са засегнати бъбречните артерии, това може да доведе до хипертензия (високо кръвно налягане), като резултат от смутената бъбречна функция. Блокиране на кръвотока към крайниците (най-често долни) е възможно да причини гангрена, която налага ампутация.

Отказването от тютюнопушенето намалява риска не само от сърдечно-съдови заболявания, но и от много други, в това число белодробни и онкологични. Независимо от възрастта, никога не е късно да се предприеме тази крачка, защото здравето започва да се подобрява незабавно, факт, който си струва да се отбележи.

Витамини А-Я х 30 ДЕПО таблетки
Допелхерц актив
Витамини А-Я х 30 ДЕПО таблетки
За здраве и тонус
  • Всички важни витамини, минерали и микроелементи, с добавен ЛУТЕИН
  • За подпомагане на съпротивителните сили на организма
  • При небалансирана диета и стрес
  • ДЕПО таблетка - удължено освобождаване на съставките
  • Допелхерц - марка №1 в аптеките в България за 2023* 

Проучванията показват, че няколко години след преодоляване на зависимостта към тютюнопушене, рискът за развитие на сърдечно-съдово заболяване се доближава до този на хората, които никога не са били пушачи.

ЗАЩО ПУШЕНЕТО Е ТОЛКОВА ВРЕДНО?

Цигарите съдържат около 4000 химични вещества с различна токсичност в това число въглероден оксид, катрани, циановодород, никотин, към който се развива наркотична зависимост, както и 43 доказани карциногена (предизвикващи рак вещества).

Колкото повече цигари на ден пуши човек и колкото по-дълго време го прави, толкова по-голям риск има да развие сърдечно-съдово заболяване. За пушачите, употребяващи по една кутия дневно, е два пъти по-вероятно да получат инфаркт, спрямо непушачите. Дамите, които пушат и приемат и противозачатъчни таблетки, увеличават няколко пъти риска от инфаркт, инсулт и периферна съдова болест. 

Цигареният дим засяга не само пушачите. Когато някой пуши, хората около него също са изложени на вредния ефект на дима, т. нар. "пасивно пушене", като това се отразява най-вече на децата. Ако хората, около даден непушач пушат често в негово присъствие, той също има повишен риск, спрямо здравата популация, за развитие на хронични белодробни, сърдечно-съдови болести и дори рак.

За отказването на цигарите няма универсална стратегия. Едно е сигурно, за да го направите, трябва да сте мотивирани и емоционално подготвени. Трябва да вземете решение да захвърлите цигарите, не за да угодите на семейство или приятели, а заради самия себе си! Все пак, не бъдете чак толкова горделиви, че да не потърсите помощ от най-близките си.

Става дума за живота Ви! Планирайте светло бъдеще за себе си!