1. doppelherz.bg
 2. Здравни съвети
 3. Подсилване на имунната система - всичко което е важно да знаем

Подсилване на имунната система - всичко което е важно да знаем

Ролята на имунната система е да ни предпазва от вируси и бактерии непрекъснато - през цялата година. Въпреки това, в студения сезон сухият топъл въздух на отоплението и температурните колебания ни правят по-податливи на настинка.

Ролята на имунната система е да ни предпазва от вируси и бактерии непрекъснато. Въпреки това, температурните колебания, както и сухият топъл въздух от отопление или климатик ни правят по податливи на настинки. Взетите навреме мерки в подкрепа на имунната система биха могли да ни осигурят по-добра цялостна защита.

Имунната система - укрепване във времето

Човешкото тяло има много защитни бариери, които ни предпазват от причинителите на заболявания /патогените/. Организмът ни е изработил различни препятствия като кихане, кашляне, слюнка, кожа, стомашна киселина и други, които да затрудняват навлизането на патогените. Едва след като те преодолеят тези бариери в защитата се включва и имунната система.

 

Вирусите и бактериите са активни през цялата година, но в студения сезон се разпространяват по-лесно поради редица фактори – температурни колебания, сух/влажен въздух, струпване на повече хора на едно място и др. също така при студено време кръвоснабдяването на носа и гърлото е по-слабо, което ги прави по-податливи на инфекциозни агенти. 

При цялостно отслабване и неадекватно набавяне на хранителни вещества патогените много по-лесно преодоляват неспецифичните бариери на защита и проникват в организма.

Хората, чиято имунна система не работи оптимално, имат три или повече инфекции годишно и възстановяването им след тях отнема повече време. Необходимо е да мислим своевременно, за да укрепим своята имунна система.

Имуноактив + Ехинацея ДЕПО
Допелхерц актив
Имуноактив + Ехинацея ДЕПО
Избери силната комбинация за силен имунитет!
 • Ехинацея – естествена подкрепа за имунната система
 • В комбинация с 5 избрани витамина (витамини А, В6, В12, С и D) и микроелементи (цинк, желязо и селен)
 • Висока доза витамини С и D
 • ДЕПО таблетка с удължено освобождаване на съставките

Правилно хранене за имунната система

Здравословното и балансирано хранене влияе върху цялостното ни благосъстояние и функционирането на нашето тяло. Имунната ни система също се възползва от доставката на хранителни вещества и тогава нашето тяло има по-добри възможности да се защитава успешно срещу патогените.

Препоръчително е да се ядат най-малко три порции зеленчуци и две порции плодове всеки ден. С някои витамини и минерали също специфично може да се подкрепи имунната защита: 

 

Витамин С – щит за имунната система

Витамин С (аскорбинова киселина) вероятно е най-известният витамин, когато става въпрос за укрепване на имунната система, особено в периодите, когато тя често бива атакувана от различни вируси и бактерии, с които трябва да се справи.

Един от начините, по които вирусите увреждат клетките е като атакуват техните енергийни централи – митохондриите, което пък довежда до активиране на т.нар. програмирана клетъчна смърт (апоптоза) за увредените клетки. Научно доказано е, че витамин С има свойство да предпази митохондриите.

Известно е също, че витамин С се натрупва в клетките на имунната система (левкоцити, фагоцити) и подпомага тяхната функция.1 Освен това спомага за локалната защита на лигавиците (вкл. и на дихателната система), които са основните „врати“ за проникване на инфекциите в организма. Смята се, че витамин С подсилва, както вродения, така и придобития имунитет. Дефицитът на витамин С прави организма по-податлив на инфекции, а инфекциите от своя страна водят до намаляване на нивата на витамин С.

Знаете ли каква е препоръчителната дневна доза витамин С?

Витамин С също така допринася за нормалното функциониране на имунната система по време и след интензивна физическа активност, необходимо е да се вземат допълнително 200 mg над препоръчваната дневна доза. А тя според Наредба  № 1 за физиологичните норми на хранене на населението от 2018 година за възрастни мъже над 19 години е 110 mg дневно, а за жените съответно е 95 mg дневно.

Богати  на витамин С са цитрусовите плодове, но има и зеленчуци, като броколи, зеле, брюкселско зеле, които съдържат значителни количества.

Нашият съвет: витамин С е много чувствителен на температура, затова храната трябва да се консумира сурова и прясна, да не се съхранява дълго време. Термичната обработка унищожава този витамин.

Витамин D - основен хормон на имунната система

Витамин D е свързван преди всичко със здравето на костите, но последни проучвания показват, че има основна роля в поддържането на нормалната функция на имунната система. Откритието, че имунните клетки притежават рецептор за витамин D и са способни да превръщат неактивната му форма в активна (1,25-дихидрокси витамин D), е революционно и доказва, че витамин D може да има регулаторна роля както на вродения така и на придобития имунитет.2

Само ако витаминът присъства в достатъчно количество, защитата на тялото може да бъде мобилизирана. Препоръчителния хранителен прием на витамин D за възрастни над 18 години е 15 µg дневно.

Всъщност витамин D не се вписва в класическото определение за „витамин“, а представлява предшественик на хормон, който човешкото тяло може да формира чрез редовното излагане на слънчева светлина. Процесът започва в кожата, последван от допълнителни биохимични реакции, протичащи в черния дроб и бъбреците. Това производство, обаче, често е недостатъчно, особено през есенните и зимните месеци, а тогава имунната система трябва да е най-мобилизирана. При влошено състояние на черния дроб или бъбреците, синтезът на витамин D отново страда. Редица изследвания в световен мащаб отчитат сериозен недостиг на витамин D. Национално представително проучване, проведено в България през 2012 г. от Българското дружество по ендокринология констатира, че 76% от българското население има недостиг на витамин D. 3

Витамин D присъства в по-големи количества само в някои храни. Добри източници са тлъстите морски риби, телешкото месо, яйцата, както и гъби и авокадо.

Витамин А и имунитета

Витамин А има отношение към поддържането на доброто състояние на кожата и лигавиците в това число и на лигавиците на горните дихателни пътища. В популации, при които приема на витамин А с храната е нисък, инфекциозните заболявания могат да предизвикат дефицит на витамин А чрез намаляване на усвояването и увеличаване на отделянето му от организма.4 

Адекватният прием на витамин A с храната е от значение и за правилното функциониране на имунната система. Възрастните хора е необходимо да приемат 700-800 µg РЕ дневно.  Можем да си го набавим от морковите, тиквата, сладките картофи или при консумация на спанак, риба, мляко и млечни продукти и други.

Недостигът на витамин А влияе на вродения имунитет,  като води до по-трудно възстановяване на лигавичните бариери, които са засегнати от инфекцията и като намалява функцията на клетките на имунната защита (неутрофилите, макрофагите и други).

Цинк – микроелемент с множество таланти

Цинкът е жизненоважен микроелемент, защото контролира функцията на повече от 200 ензима и участва в много метаболитни процеси. Значението на цинка за функционирането на имунната система е известно от няколко десетилетия.

Той е важен за поддържането и развитието на клетките, както на вродения така и на придобития имунитет. Недостигът на цинк засяга имунните клетки, като влияе неблагоприятно върху техния растеж, развитие и функции, което води до отслабена защита на организма.5

Способността на цинка да действа като антиоксидант и да стабилизира мембраните предполага, че той има роля в предотвратяването на причинени от свободните радикали увреждания по време на възпалителни процеси.6

Добрата защитна функция на организма зависи от баланса на цинк в организма.

Препоръчва се да се приемат най-малко 10 mg цинк дневно с храната. Количеството трябва да се увеличи при физическа активност, бременност или стрес. Богати на цинк са стридите, морската риба, морските дарове, млечните продукти и говеждото месо.

Селен – верен помощник на имунната система

Селенът, подобно на цинка, е важен микроелемент с много различни ползи за организма.  Той допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес като участва в изграждането на ензими (глутатион пероксидази), които се борят срещу вредното действие на свободните радикали в организма. Тези ензими се наричат още селенопротеини, което подчертава важността на съдържащия се в тях селен. Съществуват доказателства относно ролята на отделните селенопротеини в регулирането на възпалението и имунитета. Смята се, че дефицитът на селен оказва негативно влияние върху имунните клетки по време на тяхното активиране, диференциация и пролиферация. В имунната система селенът стимулира образуването на антитела и активността на Т-клетките помощници, цитотоксичните Т-клетки и  NK - клетките.7

Доставката на селен чрез храната е чрез месо, риба, кокоши яйца, леща, аспержи. Трябва да се има предвид, че високата степен на обработка на храните, ниско селеновите почви (каквито са в България) и от там - ниските нива в земеделската продукция, могат да доведат до недостатъчни нива на селен осигурени чрез храната.

Препоръчителния хранителен прием на селен за възрастни над 19 години е 70 µg дневно.

Арония

Произхожда от Северна Америка, цветът на плодовете на аронията се дължи на флавоноиди – водоразтворими пигменти антоцианини. Те осигуряват виолетово, почти черно оцветяване на аронията. Реално, колкото по-тъмни са плодовете, толкова по-високо е съдържанието на антоцианин.

Съдържание на антоцианидин (на 100 g) в различни плодове:

 • плодове от арония: 800 mg
 • сладки череши: 180 mg
 • грозде, черно: 165 мг
 • ягоди: 30 mg

Благодарение на богатото съдържание на полезни вещества като витамин С, витамини от група B, витамин К, минерали и микроелементи като магнезий, калций, желязо, цинк както и на флавоноиди, аронията е използвана първо от индианците, а после и в целия свят като антиоксидант и средство за подкрепа на съпротивителните сили на организма.

Плодовете на аронията не са особено предпочитани за директна консумация, тъй като вкусът им е доста тръпчив. От нея се приготвят сокове, сиропи, чайове, конфитюри и дори вино, които са приятни за консумация.

10 съвета за укрепване на имунната система

Балансираният и разнообразен хранителен режим е изключително важен, за да устоим на простудата. Но съществуват и други фактори, които могат да помогнат за защитата на организма:

Измиване на ръцете: вирусите и бактериите често се предават по т.нар. контактно-битов път - когато ръцете ни докосват дръжките на вратите, количките за пазаруване, банкноти, кредитни карти и др. Избягвайте да докосвате лицето си с ръце. Измивайте ръцете си минимум няколко пъти на ден с топла вода и сапун.

Пийте достатъчно течности! При затопляне на въздуха, лигавиците в областта на носа и гърлото изсъхват. Това ограничава естествената бариера пред вируси и бактерии. Уверете се, че пиете най-малко 2 литра вода или неподсладен чай всеки ден.

Проветрявайте редовно жилищните и работни помещения: Отворете прозорци и врати за здравословен въздушен обмен на застоялия влажен въздух вътре в помещенията. Няколко минути са достатъчни, за да доставят свеж, богат на кислород въздух.

Сауна и редуващи се душове: смяната на студената и топла вода стимулира циркулацията и калява тялото към бързи температурни промени. Но внимавайте: тези, които вече са настинали, трябва да се въздържат от посещение на сауната, за да не натоварват тялото си с големи температурни колебания.

Упражнения на свеж въздух: ускоряват кръвообращението и поддържат лигавиците ни влажни. Ходене пеша 3 пъти седмично за половин час е достатъчно. Уверете се, че носите подходящо облекло в мокро и студено време. Ако сте настинали - почивайте!

Не се стресирайте! Ако е възможно, вземете кратка почивка, направете йога или вземете топла баня за релаксация. Опитайте се да спите 8 часа в денонощието, защото само добре отпочиналият организъм може да произвежда нови антитела.

Здравословна чревна флора: червата и имунната система са в тясна връзка, тъй като около 80% от имунните клетки се намират в червата. Следователно здравата чревна флора е особено важна за ефективната имунна система.

Алкохол и никотин: те отслабват имунната система! По време на интоксикация нашата имунна система се деактивира в продължение на поне 24 часа. Никотинът отслабва функцията на някои бели кръвни клетки, което улеснява патогените при проникването им в организма.

Избягвайте тълпите! Рискът от инфекции предавани по т.нар. въздушно-капков път се увеличава значително при струпване на много хора на едно място и разпространяване на причинителите чрез аерозолите, отделени при кихане и кашляне. Надали можем да се изолираме от околните, затова ако е възможно, избягвайте по-близък физически контакт - здрависване, прегръдки, социални целувки.

Сън: съпротивителните ни сили са тясно свързани с качеството и продължителността на съня ни. Докато спим, големи количества имуноактивни вещества се освобождават в организма и укрепват имунната система.

 1. Anitra C Carr, Silvia Maggini “Vitamin C and Immune function, 2017 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/
 2. Hannelie Korf et. all “Vitamin D for infections”, 2014 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25354043/
 3. Борисова А.М. и сътр., „Vitamin D status in Bulgaria“ – winter data; Arch Osteoporos, 2013
 4. C B Stephensen “ Vitamin A, infection, and immune function” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11375434/
 5. Maria Maares, Hajo Haase  “ Zinc and immunity: An essential interrelation 2016” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27021581/
 6. Anadra S Prasad   „Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells, 2008  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/#b10-mol14_5p0353
 7. Youcef Mehdi et all. „ Selenium in the environment, metabolism and involvement in body functions“ 2013 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23486107/