1. doppelherz.bg
 2. Здравни съвети
 3. Очно здраве, митове за зрението и десет правила как да пазим очите си

Очно здраве, митове за зрението и десет правила как да пазим очите си

Зрението е далеч най-важното ни сетиво, благодарение на него получаваме около 80% от информацията за заобикалящия ни свят.

 

Зрение и еволюция

Зрението е далеч най-важното ни сетиво, благодарение на него получаваме около 80% от информацията за заобикалящия ни свят. С помощта на зрението можем да намерим храна и вода, както и да преценим безопасността на техните източници. Помага ни също да се предпазваме от естествени врагове и не на последно място – да намираме партньор. Обикновено сме способни в рамките на само няколко секунди да кажем дали някой, когото виждаме за първи път ни е симпатичен или не.

Любовта „от пръв поглед“ е възможна, не само заради съществуването на романтиката, но и благодарение на огромните възможности на зрителния анализатор, който за минимално кратко време обработва изключителни количества информация.

В еволюционен план, от ключово значение е била способността да виждаме надалеч – така праисторическите хора са намирали храна, а и са се предпазвали от опасности. В днешно време, като изключим някои дейности, като шофирането, например, почти всички обекти, с които взаимодействаме в ежедневието си са ни на една ръка разстояние. 

Ето защо ние губим способността си да виждаме добре надалеч, но започваме да виждаме по-добре наблизо, т.е. развиваме късогледство или казано на медицински език – миопия.

Витамини за очи + боровинка
Допелхерц актив
Витамини за очи + боровинка
Грижа за очите през деня и нощта!
 • Повишена доза лутеин и зеаксантин, обогатени с черна боровинка
 • В подкрепа на нощното виждане 
 • За нормална устойчивост на ретината срещу различни увреждащи фактори
 • При продължителна работа на компютър

Според едни, тя е болестно състояние, а според други – резултат от адаптация към съвременния начин на живот.

Как да предпазим очите си

Очите имат доста сложна анатомия и различните техни части могат да се увредят от различни фактори.

Заден очен сегмент и ретина

Ретината съдържа клетките, които преобразуват светлинните вълни в нервен импулс, който в последствие се осъзнава като образ в кората на мозъка. Ретината е изградена от клетки с невроепителен произход известни като пръчици и колбички. Най-висока е тяхната концентрация в т. нар. жълто петно (макула) – тази част от ретината, която отговаря за централното зрение. Силните светлинни дразнения, особено от спектъра на синята светлина, могат да увредят тези клетки. Как да се предпазим и какви са източниците на тези дразнения?

На първо място – различни екрани, в които се взираме всеки ден, като започнем от дисплея на смартфона, през компютъра, та до телевизора. Най-лесното решение изглежда да намалим времето си пред екрана, но това невинаги е лесно, а и за една част от хората, работата на компютър е директно свързана с професията им. Един от начините за предпазване е като се използват специални защитни очила. Дори да имате нормално зрение, това могат да бъдат просто очила без диоптър, но с необходимите филтри, в т.ч. филтър за синята светлина. Вероятно повечето от нас не си дават сметка, но електронните екрани са източник на силна светлина и то немалка част от нея е именно с такава дължина на вълната (около синия цвят), за която е известно, че най-силно уврежда ретината. Неслучайно са разработени и редица приложения за всички видове устройства, които имат за цел да „приглушат“, т.е. да филтрират синята светлина от екрана.

Слънчевата светлина може също да бъде доста интензивна и то не само в топлите летни дни. През зимата, когато има сняг, поради огромната му отразителна способност, отново сме изложени на силна светлина от видимия и невидимия спектър, която може да увреди светло-чувствителните клетки в ретината.
 

Ето защо е препоръчително да се използват слънчеви очила и то такива, за които сте сигурни, че осигуряват протекция и от ултравиолетовите (UV) лъчи. Носенето на тъмни очила без защита е опасно, защото при затъмняване, зеницата на окото се отваря по-широко и ако не сме осигурили адекватна протекция, по-широк сноп светлина ще навлезе, респективно – увреди по-голяма част от ретината.
Шофирането, особено през нощта, също може да изложи очите ви на риск. Както вече стана дума, в по-тъмна среда зеницата се разширява (зрителна адаптация) и това е причината фаровете на насрещно-движещите се автомобили да ви дразнят, като понякога се получава и „заслепяване“. Последното, освен пряка опасност на пътя, създава и по-висок риск за увреждане на ретината. Съществуват различни филтри (за очила, за предното стъкло на колата), които могат да помогнат при подобни ситуации.

 

Преден очен сегмент – роговица, конюнктива и тяхната хигиена


В предната част на очната ябълка се намира роговицата (от лат. – cornea), която е най-силно пречупващата среда на окото. Самата очна ябълка, както и вътрешната страна на клепачите са покрити с тънка ципа, наречена конюнктива. Очите са много уязвими и трябва да полагаме грижи, за да ги предпазим. В случай на попадане на чуждо тяло в окото, трябва да опитаме много внимателно да го промием с вода или физиологичен разтвор – най-добре, стерилни. Трябва да се избягва притискане и разтриване, тъй като дори дребни прашинки биха могли да наранят конюнктивата. При практикуване на различни видове спорт, особено такива, свързани с хлорирана вода, вятър и/или висока скорост, рискът от попадане на чуждо тяло в окото е в пъти по-голям – препоръчва се употребата на специални защитни очила, съобразени със съответния спорт.

Хората, които ползват контактни лещи, трябва да се грижат за тяхната чистота и да спазват указанията за употреба. Козметиката, прилагана в областта около очите, също би могла да бъде източник на дразнения – старайте се да използвате качествени и тествани продукти, както и такива, които вече сте ползвали и знаете, че ви понасят добре.

Немалко хора страдат от алергии към различни агенти – растителен полен, домашен прах и др., като тези реакции могат да засегнат и очите – причиняват зачервяване, сълзене, дразнене.

Ето някои елементарни правила, които могат да помогнат в такива случаи:

 • Редовно мийте ръцете и лицето си, особено след като сте били на открито и преди лягане
 • Дръжте прозорците затворени по време на активния цъфтеж на полените, към които сте алергични. Най-добрите часове за проветряване са вечер между 19 и 24h и сутрин между 6 и 8h.
 • При шофиране – дръжте прозорците затворени и сменяйте редовно въздушния филтър за купето
 • Почиствайте редовно филтрите на прахосмукачката си
 • Сменете килимите с подова настилка, която задържа по-малко прах – ламинат, паркет или плочки

Специфичен проблем, който касае предния очен сегмент е т. нар. синдром на „сухо око“ или казано на медицински език – сух кератоконюнктивит. Две са основните причини, които водят до това неприятно състояние – промени в състава на слъзния филм и по-рядкото мигане.

Тук можете да прочетете статия подробно фокусирана върху този проблем:

Сухота в очите. Какво представлява и как да се справим с нея

 

Очна леща и акомодация

Очната леща също е разположена в предния очен сегмент и представлява друга пречупвателна среда, през която минават светлинните лъчи. В окото има мускули (цилиарни мускули), които могат да променят формата на лещената капсула, като по този начин самата леща се издува или приплесква в предно-задна ос. Това свойство се нарича акомодация и ни позволява да фокусираме обекти, разположени на различно разстояние от нас. При млади хора, лещата е по-„пластична“ и акомодацията е по-бърза и ефективна, а с напредване на възрастта, възможностите за промяна диаметъра на лещата намаляват. Чест проблем, особено при работа с близко разположени обекти е т. нар. спазъм на акомодацията. Поради продължителното свиване на цилиарния мускул, той става спастичен и не може лесно да се отпусне.

Това силно влошава зрението на далеч, защото лещата не може да се отпусне и да намали предно-задния си размер. Има различни упражнения, които могат да ни помогнат да препятстваме спазъма в акомодацията, като ключова препоръка е да се избягват монотонни дейности без почивка.

Упражнения за очите

Съществуват много и различни техники, с които можем да поддържаме нашите очи във форма. Едно от широко известните правила е 20/20/20 – при работа с компютър или четене – на всеки 20 минути да се вглеждаме в обект на разстояние 20 метра за 20 секунди.

Ето и някои други съвети и препоръки:

Бързо („пърхащо“) мигане
Подходящо при продължително взиране и когато чувствате напрежение и умора в очите. Мигайте леко и бързо поне 15-20 пъти подред, без да стискате очите, старайте се мускулите на лицето да са максимално отпуснати. След това затворете за кратко очи и се отпуснете. Може да повторите няколко пъти или да си нагласите аларма и да го правите периодично, докато работите. Това упражнение спомага за доброто овлажняване на очната повърхност и равномерното разнасяне на слъзния филм, като предпазва от развитие на синдром на сухо око. Ако  го правите, докато шофирате, все пак, отбийте за кратко и спрете колата на подходящо за целта място.

Закриване на очите (палминг)
Това е друга техника, чрез която човек може да оцени умората в очите си, а и да си помогне в нейното преодоляване. Името палминг идва от англ. ез. – palm – длан. Представлява закриване на очите с длани, като целта е никаква светлина да не достига до тях – знаем, че дори през затворени клепачи, все пак минава светлина. При нормални условия, в тази ситуация би следвало да „виждате“ просто черно поле. Нерядко обаче, хората продължават да виждат различни ивици, точки, петънца и др. Тези визуализации са плод на напрегната нервна система и са генерирани от зрителните центрове в мозъка – присъствието им е белег за преумора. Ако редовно осигурявате на очите си такава „почивка“ – секунди, в които те не приемат никаква информация, би следвало да достигнете до състояние, в което при палминг ще усещате само дълбока тъмнина.
 
Гимнастика на очедвигателните мускули
Има различни методи за раздвижване на тези важни мускули – при някои, просто се извършват движения във всички посоки, според едни специалисти – трябва да се движат само очите, без главата, а според други е добре да се движат и двете. Може да си поставите за цел да следите контурите на даден обект или да движите погледа си в различни мислени форми – спирала, кръг, дъга и др.

Релаксиране на акомодацията
Освен периодичното вглеждане в колкото се може по-отдалечен обект, за да поддържате тонуса на цилиарния си мускул, можете да правите упражнения, при които фокусирате ту близко разположени обекти. Един забавен начин е да използвате за близък обект пръст на изпънатата си пред тялото ръка, като при фокусиране далеч, пръстът ви се „раздвоява“, а при фиксиране върху него, далечният обект се раздвоява на свой ред. Ако ви е трудно да променяте фокуса си достатъчно бързо, може да си помагате, като премигвате между взирането в различните обекти.
 

Митове за очното здраве

Морковите (както тиква или други храни) правят зрението ни по-добро
Морковите, както и някои други растителни, а в още по-силна степен – животински храни, биха могли да ни снабдят с витамин А. Той е от особена важност за нормалното функциониране на окото и при дефицит на витамин А може да се развие т. нар. кокоша слепота – състояние, при което зрението е силно влошено в условия на сумрак и тъмнина. Източници на витамин А могат да бъдат много и различни храни, като те биха повлияли зрението осезаемо само при хора с дефицит на този витамин.

Зрението може да стане по-остро при прием на различни хранителни вещества
Най-важното за този мит е, че никакви хранителни вещества не могат да променят рефракционната (пречупвателна) способност на окото. С други думи, ако сте късогледи, далекогледи и/или страдате от астигматизъм, решението е очила или контактни лещи. Понякога, при прием на конкретни нутриенти – напр. лутеин, зеаксантин, цинк или други антиоксиданти, които подкрепят нормалната функция на очите, те се уморяват по-трудно и това създава субективното усещане, че зрението се е изострило. Отново – ефектът е по-силно изразен при хора, които са подложени на повече и различни рискови фактори, увреждащи очите – тютюнопушене, сух и замърсен въздух, продължителна работа с взиране и др. Осигуряването на важни за очите вещества е изключително важно от гледна точка на опазването на зрението и качеството на живот във връзка със зрителните нарушения, които се появяват с напредването на възрастта, но няма да повлияе на пречупвателната способност на прозрачните очни среди. В този ред на мисли, всякакви рекламирани методи, които претендират, че ще ви помогнат да „махнете очилата“ за постоянно, т.е. да коригират зрението ви, трябва да се приемат с повишено внимание и скептицизъм, тъй като, за момента, подобни методи нямат научно доказателство.

Четенето при слаба светлина уврежда очите
Последни проучвания сочат, че това не е така. Ако говорим за книга – да, четенето при слаба светлина (на нощна лампа) е по-изморително за очите, но ако след това им се осигури адекватна почивка (достатъчно продължителен сън), то те не се увреждат. По различен начин стои въпросът с четене от таблет, смартфон или друго устройство с подсветка (светлина, която идва от екрана). Употребата на такива електронни уреди не е препоръчителна при слаба осветеност, защото тогава зениците са широко отворени, а светлината, която идва от екрана е сравнително силна и може да дразни прекомерно фоточувствителните клетки в ретината. Не на последно място, излагането на интензивна светлина, особено преди лягане, потиска отделянето на хормона мелатонин, което може да доведе до смущения в съня. Все пак, нека не забравяме, че истинската почивка, не само за очите ни, а за целия организъм, зависи от добрия сън.
 

10 правила, които да запомним за здравето на нашите очи

В резюме: очите са най-важният ни сетивен орган и предпазването им е от ключово значение. За целта е важно да спазваме следните препоръки:

 • Да не излагаме очите си на прекомерни светлинни дразнения – на открито да носим слънчеви очила, а пред екраните – защитни такива
 • По възможност, да намалим времето, прекарано пред монитор и екран със собствена светлина
 • Да включим в диетата си достатъчно антиоксиданти, витамин А, цинк, както и храни, съдържащи зрителните пигменти лутеин и зеаксантин
 • Да пазим очите си чисти, ако използваме контактни лещи – да се грижим за тяхната адекватна поддръжка
 • Да не използваме дразнеща и/или алергизираща козметика
 • Да приемаме достатъчно количество течности, както и незаменимите омега-3 мастни киселини, за да гарантираме нормален състав на слъзния филм
 • Да избягваме прекомерната употреба на климатици, включително в колата, както и на други уреди, които силно изсушават въздуха
 • Да осигуряваме почивка на очите при повишеното им натоварване, както и достатъчно сън
 • Да си създадем навик да правим упражнения, с които даваме възможност на окото да възстанови своите възможности и да не се преуморява
 • Да не забравяме, че при наличие на по-сериозен проблем е най-добре да потърсим лекарска помощ от специалист. Ако страдаме или сме изложени на повишен риск от някакво заболяване на очите – да си правим профилактични офталмологични прегледи.

 

Други статии за здравето на Вашите очи можете да намерите тук:
Здраве за очите с правилен хранителен режим

Сухота в очите. Какво представлява и как да се справим с нея