1. doppelherz.bg
  2. Здравни съвети
  3. Силата на микроелементите – помощници в поддържането на красотата

Силата на микроелементите – помощници в поддържането на красотата

Когато говорим за грижа за красотата тя не се определя само спрямо сезона или възрастта. През лятото и зимата, косата, кожата и ноктите са подложени на агресивното влияние на средата.

Когато говорим за грижа за красотата тя не се определя само спрямо сезона или възрастта. През лятото и зимата, косата, кожата и ноктите са подложени на агресивното влияние на средата било то силен и студен вятър или жарко слънце, солена морска вода и други.

Всеизвестно е, че напредващата възраст оставя своите следи върху лицата и косите ни. За да съхраним свежия и здрав вид на кожата, косата и ноктите е важна на първо място диетата. Балансираното хранене снабдява организма ни с ценни хранителни вещества, които сами не бихме могли да синтезираме. Такива са микроелементите. Те се съдържат в организма в много малки количества, но без тях нашето тяло не може да функционира правилно. Към микроелементите спадат – цинк, селен, желязо, мед, манган и редица други. Те влияят върху важни процеси като растеж, размножаване, кръвообразуване, тъй като влизат в състава на хормони, витамини и ензими.

Цинкът и селенът спадат към есенциалните микроелементи и следователно са необходими за пълноценното функциониране на нашия организъм. Вероятно най-известното свойство на цинка е повишаването на съпротивителните сили на организма. Освен това цинкът и селенът имат значение за косата, кожата и ноктите.

 

Цинк – за поддържане на здрави нокти


Цинкът е жизнено необходим микроелемент и заедно с желязото се намират в най-големи количества в нашето тяло. За съжаление, тялото ни не може само да произвежда цинк, нито да го съхранява в големи количества. Ето защо е изключително важно да се обръща внимание на редовния прием на цинк с храната.

Небалансираната диета може да бъде бедна на цинк или да съдържа съставки, които да пречат на неговото усвояване. Такива са например фитатите, които се намират в големи количества в бобовите растения, ядките, ориза и пълнозърнестите култури.
Източник на цинк са млякото, месото, рибата и яйцата, а най-богати на цинк са стридите.

Цинкът контролира функционирането на повече от 200 ензима в човешкото тяло, които са включени в почти всички важни метаболитни функции.

Цинкът би могъл да подпомогне поддържането на здрави нокти и да намали косопада.

Цинк + Хистидин + Витамин С
Допелхерц актив
Цинк + Хистидин + Витамин С
  • 15 mg Цинк + 300 mg витамин С в подкрепа на имунната система
  • 100 mg L-хистидин за оптималното усвояване на цинка
  • Удължено освобождаване
  • За пълноценно възстановяване на организма след боледуване

Селен – в подкрепа на косата и ноктите

Микроелементът селен е жизненонеобходим и също трябва да бъде приеман чрез храната. Играе важна роля в човешкото тяло, защото предпазва клетките от оксидативен стрес.

Селенът допринася за поддържане нормалното състояние на ноктите и косата. В допълнение микроелементът е отговорен за нормалната функция на имунната система и на щитовидната жлеза.

Приемът на селен чрез храната не винаги е достатъчен. Съдържанието му в растенията се определя от съдържанието на селен в почвата, което в България и редица други Европейски страни е ниско.

Месото, рибата и яйцата са сред добрите източници на селен. От растителните източници особено богати на селен са аспержите и лещата.

Мед – в подкрепа на еластичната кожа и пигментацията на косата


Една от основните функции на микроелемента мед в организма е да участва в образуването на хемоглобина и червените кръвни клетки. Ключов е за правилното протичане на процесите на метаболизма и производството на енергия. Има антиоксидантни свойства. Важен е за нормалното състояние на съединителната тъкан и процеса на заздравяване на раните.
Интересен е фактът, че медта има отношение към пигментация на косата и кожата. Участва в образуването на белтъка еластин, който придава еластичност на кожата.

В организма ни количеството на медта е свързано обратно пропорционално с нивата на цинка и на витамин С.
Мед можем да си набавим консумирайки морски дарове, леща, ядки, броколи, авокадо, черен дроб, сьомга, зеленолистни зеленчуци и други.