1. doppelherz.bg
 2. Здравни съвети
 3. Хиалуронова киселина – какво трябва да знаем за нея?

Хиалуронова киселина – какво трябва да знаем за нея?

Интересът към хиалуроновата киселина и различните възможности за нейното приложение расте в световен мащаб от откриването ѝ в началото на XX век до наши дни.

Какво представлява хиалуроновата киселина?

От химична гледна точка хиалуроновата киселина представлява дълъг, линеен, водонеразтворим мукополизахарид, който се синтезира от всички живи организми (с изключение на водораслите) и изгражда междуклетъчните пространства на всички бозайници.

В най-големи количества се открива в кожата, където се намират около 50% от общото количество хиалуронова киселина в тялото, както и в стъкловидното тяло на окото, в синовиалната течност и съединителната тъкан, в аортата, белите дробове и други органи.

Едно от основните свойства на хиалуроновата киселина е да хидратира. Тя има възможността да свързва голямо количество водни молекули като задържа вода около 1000 пъти над собственото си тегло. Играе ролята на смазка между ставните повърхности и има способността да запълва пространството и да осигурява миграцията на клетките в организма.

Какви са ползите от прием на хиалуронова киселина за организма?

1. Ползи за кожата – хидратация и свежест

Благодарение на силно хигроскопичните си свойства хиалуроновата киселина е отговорна за поддържането на свежия и сияен вид на кожата.

Младата кожа е мека, еластична и излъчва жизненост. С напредване на възрастта обаче кожата се отпуска и се появяват фини бръчици. Влияние върху този процес оказват различни фактори – вътрешни като намален синтез на колаген и хиалуронова киселина и нормалните хормонални промени, които съпътстват периода на стареенето и външни, включващи влияние на околната среда (UV-лъчение, студ, вятър, замърсен въздух), стрес, нерационално хранене, тютюнопушене.

Съвеременни проучвания доказват, че приемана под формата на хранителна добавка хиалуроновата киселина се усвоява добре от организма1. Допълнителният прием на хиалуронова киселина и добавянето ѝ към ежеднвените ритуали за красота подобрява хидратацията и състоянието на кожата.Добре хидратираната кожа е по-гладка и с по-малко бръчки.

Когато говорим за хиалуронова киселина не можем да подминем модерното в последно време приложение на дермални филъри за различни козметични корекции.

Поставени от квалифицирани медицински специалисти тези процедури биха имали бърз, но сравнително краткотраен резултат, тъй като изискват повторение на процедурата за поддържане на ефекта, а от друга стана не малко са рисковете, свързани с реакции на непоносимост, възпаления или кръвоизливи по кожата, болка при инжектирането.

Изследвания установяват, че количеството на хиалуронова киселина се увеличава в тъканите, които са увредени вследствие на нараняване. Ролята на хиалуроновата киселина се обяснява с участието ѝ в 2 основни етапа на зарастване на рани – процеса на възпаление и този на разрастване на нови кръвоносни съдове в засегнатата тъкан с цел по-бързо заздравяване.

Благодарение на своите противовъзпалителни свойства хиалуроновата киселина спомага за по-бързото и лесно възстановяване на раните.3

Актив Мено
Допелхерц актив
Актив Мено
Здрави и активни по време на менопаузата!
 • Соеви изофлавоноиди, 500 mg калций и витамини - специално подбрана комбинация за дамите в менопауза
 • Витамин D – за нормалното функциониране на мускулите, костите и зъбите
 • Биотин и витамин В2 – поддържат нормалното състояние на кожата и лигавиците
 • Витамин В6 допринася за регулиране на хормоналната дейност
 • В-витамини за  укрепването на нервната и сърдечно-съдовата система
 • С добавена хиалуронова киселина за по-добра грижа за кожата
 • В подкрепа на дамите в периодите преди, по време на и след  менопаузата

3. Ползи за очите – предпазва роговицата от изсушаване

В областта на офталмологията също се използва способността на хиалуроновата киселина да задържа големи количества вода като най-често се включва в състава на различни капки за очи с овлажняващи свойства, за облекчаване на синдрома на сухото око. Хиалуроновата киселина спомага за по-добра хидратация на предния очен сегмент и намалява времето за разкъсване на слъзния филм. По този начин се облекчават състояния, свързани със сухота в очите, усещане за чуждо тяло, зачервяване, парене, парадоксално сълзене.4 Потребителите могат да използват капките по няколко пъти на ден при нужда, за да облекчат неприятното усещане за сухота. Най-удачен вариант са съставите, които не съдържат консерванти.

Като съставна част на синовиалната течност, хиалуроновата киселина поддържа ставните повърхности добре смазани. Под влияние на различни фактори като възраст, активна физическа дейност и други, количеството на синовиалната течност намалява и костните повърхности започват да се трият една в друга. В резултат на износването на ставата възниква възпалителен процес, който се свързва с болка и затруднено движение.

Смята се, че продължителният прием на хиалуронова киселина във високи дози може да намали значително болката в коленете при хора, страдащи от остеоартрит.5,6

Хиалуроновата киселина е одобрена за прилагане инжекционно и вътреставно при пациентите с остеоартрит, но последните проучвания показват сериозен риск от усложения за сметка на не толкова големи ползи за облекчаване на състоянието. Комбинацията между прием на хиалуроновата киселина под формата на хранителна добавка и вътреставно инжектиране дава по-добри резултати.7

Данните показват, че профилактичният прием на хиалуронова киселина би могъл да е от полза за запазване доброто състояние на ставите.

Различни независими проучвания доказват, че високи дози хиалуронова киселина биха могли да помогнат за предотвратяване загуба на костно вещество.8

Интересно е и приложението на хиалуроновата киселина за облекчаване на състоянието интестинален цистит, свързано с болки в пикочния мехур. Хиалуроновата киселина приложена с катетър в пикочния мехур го прави по-малко чувствителен на болка като спомага за възстановяване на тъканите.9

В клиничната медицина хиалуроновата киселина се използва като диагностичен маркер при ревматоиден артрит, чернодробни патологии и дори рак.10

Кога не е препоръчително използването на хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина се счита за сравнително безопасна, тъй като естествено се синтезира от организма. Поради лиспа на достатъчно изследвания не се препоръчва прием по време на бременност и кърмене, както и при прояви на непоносимост, алергии или злокачествени заболявания.

 

 

Източници:

 1. Кawada et al.: Ingested hyaluronan moisturizes dry skin, Nutrition journal 2014
 2. Eleni Papakonstantinou,  Michael Roth,  and George Karakiulakis: Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging, 2012 July

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

 1. Litwiniuk M, Krejner A, Speyrer MS, Gauto AR, Grzela T.;  Hyaluronic Acid in Inflammation and Tissue Regeneration; 2016 Mar;

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26978861

 1. Iester M1, Orsoni GJ, Gamba G, Taffara M, Mangiafico P, Giuffrida S, Rolando M.: Improvement of the ocular surface using hypotonic 0.4% hyaluronic acid drops in keratoconjunctivitis sicca; 2014, Dec.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11584850

 1. Tashiro T1, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. : Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period; 2012

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23226979/

 1. Lajeunesse D1, Delalandre A, Martel-Pelletier J, Pelletier JP. Hyaluronic acid reverses the abnormal synthetic activity of human osteoarthritic subchondral bone osteoblasts; 2003, Oct.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14555276

 1. Steven Bowman, Mohamed E. Awad, Mark W. Hamrick, Monte Hunter and Sadanand Fulzelecorresponding author:  Recent advances in hyaluronic acid based therapy for osteoarthritis; 2018 Feb.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814393/

 1. Stancíková M1, Svík K, Istok R, Rovenský J, Velebný V:   The effects of hyaluronan on bone resorption and bone mineral density in a rat model of estrogen deficiency-induced osteopenia; 2004

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15573687

 1. Parsons CL1: The role of the urinary epithelium in the pathogenesis of interstitial cystitis/prostatitis/urethritis; 2007, Apr.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17462486

 1. Kogan G1, Soltés L, Stern R, Gemeiner P: Hyaluronic acid: a natural biopolymer with a broad range of biomedical and industrial applications; 2007, Jan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17091377