Магнезий в храната

Магнезият е един от основните минерали, които тялото ни не може да произведе. Поради тази причина е важно да се обърне внимание на разнообразната диета със здравословно съдържание на магнезий.

Магнезият е един от основните минерали, които тялото ни не може да произведе. Поради тази причина е важно да се обърне внимание на разнообразната диета със здравословно съдържание на магнезий - доставката му е зависима изцяло от храната.

Най-често покриваме повечето от ежедневните нужди от магнезий с храни като хляб, млечни продукти и плодове. Напитките също могат да ни помогнат да си осигурим достатъчно минерали.

Само около една трета от резорбирания магнезий се задържа в организма ни, по-голямата част се отделя чрез урината и потта.Сред най-честите причини за дефицит са намаленият прием, нарушеното усвояване или повишеното отделяне. Първият случай се наблюдава при небалансирано хранене и недостатъчно разнообразна диета. При наличие на заболявания на стомашно-чревния тракт, недостиг на някои витамини или хронични интоксикации (напр. с алкохол) има затруднено усвояване на магнезия. Състояния, които са свързани с повишено отделяне на урина и/или пот, като интензивни физически усилия, горещ климат, интензивен психо-емоционален стрес, прием на някои медикаменти (напр. диуретици), захарен диабет и др., могат да доведат до прекомерно отделяне на магнезий от организма.

Магнезий + Калций + Витамин D3 + Мед + Манган
Допелхерц актив
Магнезий + Калций + Витамин D3 + Мед + Манган
За кости, мускули и нервна система
  • Подкрепа за сърцето, нервната система и мускулите
  • Допринася за нормалното състояние на кости и зъби
  • Удължено освобождаване за пълноценно усвояване и дълготрайна защита

В такива случаи трябва да се приема повече магнезий дневно (понякога в пъти) чрез храната, за да се гарантира , че няма да се засегнат запасите от магнезий в костите. Тъй като едва 1% от този нутриент се намира в кръвта под формата на йон, а това е, което изследваме, наличният дефицит на магнезий невинаги се съпътства от намаляване на плазмената му концентрация. Основните запаси от минерала са вътре в клетките и най-вече в костите, така че оттам магнезий може да излезе в кръвта и нивата му там да са нормални, независимо, че е налице дефицит. Ето защо, освен лабораторните резултати, трябва да се обръща внимание и на цялостното състояние на човек, наличието на симптоми и ако има такива – те да бъдат консултирани със специалист. Чести симптоми при недостиг на магнезий са: абнормно повишен мускулен тонус, поява на болезнени мускулни съкращения (крампи), увреждане на равновесието и координацията (атаксия), дори депресия.

Внимание, крадци на магнезий!

Някои храни могат да имат негативно влияние върху натрупването на магнезий в организма ни. Повишената консумация на алкохол, кафе, чай увеличават екскрецията на минерали и поради това магнезиевите нужди на тялото ни се увеличават. В крайна сметка е необходимо да приемаме повече магнезий чрез храната. Не всички храни, обаче, осигуряват достатъчно количество магнезий, а някои дори могат да повлияят негативно на тази доставка.

Необходимият дневен прием на средно 320 mg магнезий за възрастен може да бъде осигурен с приема на храна. Съдържанието на магнезий в храните е различно, в следващата таблица са изброени количествата, които са необходими за да се покрият ежедневните нужди от минерала

Храна
Магнезий на 100 грама
Kcal дневно
Количество за 375 мг магнезий
Слънчогледови семки
420 mg
580
89 g
Какао на прах
150 mg
391
250 g
Сусамени семена, пресни
347 mg
559
108 g
Пшеничен зародиш
250 mg
330
150 g
Соево брашно
250 mg
342
150 g
Ориз, неполиран *
62 mg
112
604 g
Ориз, полиран
21 mg
93
1785 g
Чай
184 mg
156
204 g
Ядки
160 mg
561
234 g
Бадеми
159 mg
570
235 g
Фъстъци
160 mg
567
234 g
Лешници
162 mg
671
231 g
Овесено брашно
140 mg
362
267 g
Бял фасул
135 mg
87
277 g
Бял хляб
25 mg
66
1500 g
Пшеничен смесен хляб
40 mg
219
937 g
Паста без яйца
56 mg
348
669 g
Прясна риба
25 mg
82
1500 g
Нарязано сирене
36 mg
354
1041 g
Месо приготвено
16 mg
223
2343 g

* (неполиран – с обвивка, в която се съдържат повечето витамини и минерали)

Източник: www.ernaehrung.de