Артрит при кучето

По дефиниция артритът се различава от класическия остеоартрит, въпреки че двете ставни заболявания често са свързани и взаимно се повлияват. Остеоартритът (артрозната болест) е хронично ставно заболяване, при което целостта на ставния хрущял е нарушена. Артритът, от друга страна, е възпаление на ставите, което обикновено протича на етапи с различна активност и симптоматика.
Großer Hund mit Kauknochen

Видове и симптоми на артрита

Обикновено се прави разлика между инфекциозен и неинфекциозен артрит.

Причинителите на инфекциозния артрит са патогени, като бактерии, които попадат в организма и предизвикват възпалителна реакция. Микробите могат да се предават чрез наранявания или рани от ухапване, или чрез кърлежи, като например при лаймската болест.

Допелхерц Омега-3 масло за стави за котки и кучета
Doppelherz für Tiere
Допелхерц Омега-3 масло за стави за котки и кучета
Богато на омега-3 масло
  • Съдържа важни омега-3 мастни киселини за подпомагане на метаболизма на ставите при остеоартроза
  • С прах от зеленоуста мида и дяволски нокът
  • С хондроитин - естествен градивен елемент на ставния хрущял
  • Висококачествена комбинация със страхотен вкус за допълнение към храненето

От друга страна, при неинфекциозния артрит имунната система на организма реагира на отделени хрущялни частици с възпаление. Поради това неинфекциозният артрит се причинява от износване, дължащо се на съществуваща артроза.

Автоимунният артрит при кучетата включва и хроничен ревматоиден артрит. Имунната система атакува собствените тъкани на организма, което води до възпалителни процеси в ставите.

При остър артрит (възпаление на ставите) засегнатата става обикновено е подута, усеща се непропорционално топла, боли и е чувствителна на допир. Кучето забележимо куца. Възможността за движение е видимо ограничена. Кучето може да избягва дългите разходки и физическото натоварване и може да променя позицията си на сън няколко пъти през нощта. Артритът често е придружен от умора и отпадналост. Понякога може да се появи и треска.

Лечение на артрит

В зависимост от причината за артрита се предписват специфични лекарства за ограничение на инфекцията или автоимунния отговор. В случаи на възпаление е важно целенасоченото лечение с противовъзпалителни и болкоуспокояващи препарати, тъй като възпалителните процеси допълнително увреждат хрущяла, създавайки порочен кръг на постоянна загуба на хрущялно вещество.

Съществуват различни подходи към проблема като например допълнението към храненето със специални съставки, които могат да повлияят на възпалението. Такива са, да речем,  допълващи храни с високодозирани активни съставки в подкрепа на ставите, като омега-3 мастни киселини, витамин Е, зеленоуста мида, хондроитин, дяволски нокът и колаген тип ׀׀, които могат да подпомогнат ставните процеси.