1. doppelherz.bg
 2. За животни
 3. За кучето
 4. Ставите на кучето
 5. Предотвратяване на ставни проблеми

Предотвратяване на ставни проблеми

Всеки стопанин на куче иска неговият четириног приятел да живее възможно най-дълго, пълноценно и здравословно. Кучетата са животни, които обичат движението. За да развият висока скорост, при скок или при резки завои, е необходимо перфектно взаимодействие на ставите, мускулите и костите.
Jack Russel läuft über Wiese

Правилното взаимодействие на елементите на опорно-двигателната система е важна предпоставка за здравето и удоволствието от живота. Въпреки че големите породи са по-предразположени към нарушения в развитието на скелета и заболявания на ставите, по-малките породи също често страдат от ставни проблеми.

Ако кучето страда от заболявания на опорно-двигателната система, това не само ограничава физически движенията му, но и причинява болка, което може да доведе до загуба на радостта от живота. Особено при по-възрастните животни ставните проблеми и артрозата могат да се задълбочат с годините. По-младите кучета също могат да бъдат засегнати от значителни оплаквания поради нарушения в растежа, генетични предразположения или травми. Въпреки това съществуват различни средства за лечение на ставни и износващи заболявания, както и признаци на старост, които определено могат да помогнат на кучето.

Още по-важно от лечението на съществуващите заболявания обаче е оптималната профилактика на ставните заболявания, за да се сведе до минимум или, ако е възможно, напълно да се избегне увреждането на ставите.

Ето защо стопаните на кучета трябва целенасочено да се грижат за здравето на ставите на домашните си любимци - за да избегнат, доколкото е възможно, заболявания, породени от износване.

 1. Избягване на наднорменото тегло
  Здравословното тегло е важно във всяка възраст на кучето. Независимо дали става дума за кутре, младо куче, куче в разцвета на силите си или куче в напреднала възраст – наднорменото тегло уврежда неговите стави във всеки етап от живота му и е предпоставка за артроза. Затова животното редовно трябва да се претегля, за да се предотвратят проблеми с теглото в ранен етап. Кучетата с наднормено тегло и проблеми със ставите задължително трябва да отслабнат, за да не се задълбочи съществуващата артроза.
 2. Индивидуално и съобразено с възрастта движение
  Упражненията са важни както за хората, така и за четириногите ни приятели и поддържат здравето на ставите. Важно е обаче да се уверите, че кучето първо е загряло, когато излиза на разходка и се е раздвижило добре, преди да започне да гони топка, например. Освен това кучето трябва да може да се движи свободно и да не се стяга излишно, за да се снабдява хрущялът с достатъчно хранителни вещества, дори и при движения на ставите в пълния им обем.
 3. Удобна за ставите повърхност
  На бегачите, които тренират за издържливост (например участници в маратони и ултрамаратони) се препоръчва да не бягат продължително по асфалтови или каменни пътища, тъй като те допринасят за износване на ставите. Това важи и за кучетата: горските и полските пътища, както и ливадите, намаляват амортизацията при тичане, скачане и лудеене и следователно са по-благоприятна за ставите опция за разходки. Също толкова важно е да се избере място за спане, което да е удобно за ставите. На четириногия приятел трябва да се осигури меко одеяло, кучешка възглавница или друго пухкаво място за спане, за да се избегне болезнен външен натиск върху ставите. Предлагат се и специални ортопедични легла за кучета.
 4. Помощни средства в ежедневието
  Кучетата могат сами да изкачват или прескачат стълби, но при по-големи разлики във височината се препоръчват помощни средства. Например рампите в багажника на колата или средства за изкачване до любимото място за спане на високо могат да предотвратят претоварването на ставите на кучето.
 5. Плуване
  Упражненията и кучешките спортове стават трудни, ако кучето вече страда от остеоартроза. Плуването или водната терапия като физиотерапевтично лечение могат да помогнат за изграждането на мускулите, като по този начин облекчават и съответно поддържат ставите на кучетата. Плуването е щадящо за ставите, тъй като няма пряко натоварване и четириногите приятели могат да поддържат форма без много болка в ставите.
 6. Здравословна за ставите диета
  Във всички етапи от живота на кучето трябва да се обръща внимание на подходящото за вида му здравословно хранене. За да се подпомогне ставният метаболизъм и опорно-двигателният апарат, за кучетата се предлагат допълващи храни, които обикновено съдържат хранителни вещества, които не присъстват в достатъчна степен в ежедневната храна за кучета, но могат да имат положителен ефект върху ставни проблеми и износвания като артрозата, както и върху възпаленията.
Допелхерц® für Tiere Комплекс за стави за кучета
Допелхерц за котки и кучета
Допелхерц® für Tiere Комплекс за стави за кучета
Вкусни и здравословни хапки
 • Съдържа омега-3 мастни киселини за подпомагане на метаболизма на ставите при остеоартроза
 • С естествен колаген тип II, прах от зеленоуста мида и босвелия (Boswellia serrata)
 • В комбинация с витамин Е
 • Допълваща храна във формата на вкусни хапки

Хрущялното вещество се състои в голяма степен от глюкозаминогликани (GAG), като хондроитин или глюкозамин. Тези компоненти са важни за оптималната структура и функция на хрущяла. Колагенът също е важен градивен елемент на ставния хрущял.

Възпалението е движещата сила на прогресивното развитие на ставни заболявания като остеоартроза. Проучванията показват, че есенциалните омега-3 мастни киселини имат противовъзпалителни свойства1,2,3. Затова диетичните допълващи храни за подпомагане на функцията на ставите много често съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини. Те се съдържат във високи дози основно в лененото масло и рибеното масло (например маслото от сьомга) и могат да помогнат за предотвратяване на възпалението на ставите. В допълнение към незаменимите омега-3 мастни киселини, зеленоустата мида (Perna canaliculus) съдържа и ценни глюкозаминогликани като хондроитин сулфат и глюкозамин.

В списъка е добре да присъстват и естествени съставки като дяволски нокът (Harpagophytum procumbens) и босвелията (Boswellia serrata). Дяволският нокът е африканско растение, което се използва от местните жители в продължение на много векове като фитотерапевтично средство при болки в опорно-двигателния апарат, породени от износване. Индийският тамян, както е другото име на босвелията, се използва в традиционната медицина заради етеричните си масла и така наречените босвелиеви киселини.

Комбинацията от тези съставки в оптимални дози може да предотврати ставни проблеми  и да подпомогне за поддържане на функцията на ставите в случай на вече съществуващи симптоми в следствие на стареене, заболявания от износване или възпаления, причинени от артроза.

Цитирани източници:

1. Fritsche (2015): The science of fatty acids and inflammation. Adv Nutr. 6(3):293S-301S.
2. Moreau et al. (2012): Effects of feeding a high omega-3 fatty acids diet in dogs with naturally occurring osteoarthritis. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2012 Jul 14
3. Peanpadungrat (2015): Efficacy and Safety of Fish Oil in Treatment of Knee Osteoarthritis. J Med Assoc Thai. 98 Suppl 3:S110-4.