
Какво е важното за здравето на червата
Стомашно-чревният тракт едно от местата, чрез които организмът ни контактува с външния свят. Площта на тънките черва е повече от 10 пъти по-голяма от кожната повърхност на тялото ни и понякога може да достигне до 30 м2. Това се постига благодарение на множество видими и микроскопични гънки и власинки. На първо място за здравето на червата е необходимо да ги предпазваме от токсични вещества или такива, които дразнят лигавицата. Ясно е, че храните и напитките, които консумираме, не са стерилни, но в някои случаи те може да крият микробни патогени или техни продукти и това да доведе до страдание за целия организъм. Огромна част от проблемите, свързани с гастро-интестиналния тракт имат връзка с това, което слагаме на трапезата си и могат да намерят своето разрешение чрез подбиране на подходящи храни за здрави черва. Тук ще разгледаме някои факти за интересната връзка между червата и имунитета, за оста черва-мозък и ще включим някои полезни съвети за подходящи храни в подкрепа на чревното здраве и малко информация за пробиотиците.
Как здравето на червата влияе на общото състояние
Нарушаването функциите на червата неминуемо засяга целия организъм, защото се отразява на усвояването на хранителни вещества и вода, които са жизнено необходими. Повишава се склонността към инфекции, рискът от нарушаване на водно-солевия баланс, засяга се метаболизмът. Често пъти подобни нарушения се съпътстват от оплаквания, които не са само местни, а касаят целия организъм, като обща отпадналост, безапетитие, гадене, повишена телесна температура, дехидратация, енергиен дефицит, поради лошо смилане или всмукване на хранителните вещества.
Храносмилателната система и имунитета
Връзката между червата и имунитета е лесно разбираема, предвид, че това е място на толкова интензивен контакт с външния свят. Чревната лигавица е много богата на бели кръвни клетки, които служат като стражи пред множеството чужди агенти, които приемаме през устата. Това обяснява и високата честота на реакции на свръхчувствителност – хранителни алергии. Важна роля за защитната функция на червата изпълняват и пробиотиците – това са полезни за организма бактерии, които могат да пречат на развитието на болестотворни микроби. Когато червата са в добро състояние, останалите тъкани, като напр. в дихателната система, също са по-устойчиви на инфекциозни агенти.
Връзката между червата и мозъка
Днес все повече се говори за т. нар. gut-brain axis, т.е. ос, която включва червата и мозъка. Взаимоотношенията по тази ос са двупосочни – от една страна, множество продукти, които се усвояват през червата – приети отвън или синтезирани в кухината на червото – могат да повлияят на различни функции на нервната система от настроение и способност за концентрация до паметови възможности и поддържане на мозъчната дейност в дългосрочен план. Връзката между черва и мозък обаче е активна и в другата посока – нервната система синтезира различни биоактивни субстанции, които влияят на различни процеси от функциите на червата – интензивност на перисталтиката, ефективност на усвояване на веществата и др.
Какви хранителни вещества и добавки помагат за поддържане на здравето на червата
Освен избягването на потенциални вредности, има някои конкретни храни за здрави черва, които е добре да включваме ежедневно в диетата си. Може би на първо място в тази група идват фибрите, още наричани хранителни влакнини. Те биват два основни вида – разтворими (като пектин) и неразтворими (като целулоза), като е добре в диетата да присъстват и двата вида. Имат свойството да увеличават чревното съдържимо и така да засилват чувството на ситост, освен това стимулират перисталтиката. Някои от разтворимите влакнини могат да потискат усвояването на различни токсини, като тежки метали, а така също благоприятно повлияват липидния профил, което има отношение не само към здравето на червата, но и на целия организъм. Пробиотиците са от ключово значение за нормалната чревна функция. Храни, богати на естествени пробиотици са ферментиралите такива – кисело мляко, кефир, туршии, а могат да се приемат и под формата на специализирани продукти. При лечение с антибиотици винаги е добра идея да се помисли и за пробиотик, който би спомогнал за запазване връзката между червата и имунитета и за избягване на дисбактериоза. Ако има нарушение в перисталтиката и режима на изхождане, редно е също да се вземат съответните мерки. Тук нормата варира в широки граници и зависи от пол, възраст, начин на хранене и изобщо начин на живот, но хроничният запек, например, особено при възрастни хора, може да се окаже сериозен проблем и е редно да се адресира адекватно и навреме.
Още от времето на Хипократ лечителите са смятали, че голяма част от болестите, които ни спохождат, са свързани с адекватната грижа за стомаха и червата или по-скоро, с липсата на такава. Нещата не са много по-различни и днес и повечето от нас не подозират как адекватното хранене и снабдяване с всички необходими макро- и микрохранителни вещества понякога може да играе роля и на лекарство.


