Skip to content

Защо е важно да поддържаме високи енергийни нива

Изрази като поддържане на жизнен тонус или управление на енергията са се превърнали почти в клишета, но какво се крие зад тях? Всеки е изпадал в ситуация да се чувства отпаднал, дори без да се е натоварвал особено, а понякога дори и сутрин, след сън. Причините за това могат да са различни и да не са непременно свързани с енергията, която приемаме с храната, но и с начина, по който клетките на организма ни я използват. 

Най-добрите храни за увеличаване на енергията

Човекът получава енергия от храна и напитки, под формата на вещества, които наричаме макрохранителни – въглехидрати, белтъчини и мазнини. Най-удобно и бързо се случва разграждането на въглехидратите за енергия и те нормално осигуряват поне половината от всичката енергия, която тялото ни изразходва, за да поддържа жизнените си процеси, а и за да изпълнява всички задачи, които му поставяме. Най-голямо количество енергия се получава при разграждането на мазнини, но то е по-сложен процес и изисква повече време. Повечето клетки биха предпочели въглехидрати за енергия и само при техния недостиг, биха посегнали към друго „гориво“. Възможно е, разбира се, да се разграждат и протеини за енергия, но това е по-скоро изключение, отколкото правило, тъй като тези макрохранителни вещества имат редица други по-важни функции. Една адекватна диета за енергия следва да съдържа балансирано количество от всички макронутриенти. Съвременните препоръки в диететиката не се фокусират толкова върху конкретен грамаж от различните хранителни вещества, а по-скоро каква част от общата енергия за организма (предварително изчислена) се доставя от всяка отделна група. 

Протеини и сложни въглехидрати за продължителна енергия

Оказва се, че приемът на достатъчно количество въглехидрат не означава непременно обезпечаване на енергийните нужди или с други думи, освен количеството, важно е и качеството. Храните с висок гликемичен индекс съдържат „прости“ или „бързи“ захари – първото название идва от химичната им структура – малките молекули на моно- и дизахаридите, а второто – от скоростта, с която повишават кръвната захар. Това, обаче, води и до резки скокове в нивата на инсулина и, макар да дават краткотрайно усещане за прилив на енергия, подобни храни ни оставят отпаднали скоро след това, когато кръвната захар отново е в норма. Много често това кара хората да приемат още и още, което е в основата на пристрастяването към сладкарски изделия – доказан медицински проблем. Един от най-лошите примери в това отношение са напитките (газирани или не), които съдържат захар, защото тяхната плътност е ниска, те не създават чувство на ситост, а внасят в организма ни учудващо много калории. В оптималната диета за енергия, а и не само, е препоръчително да присъстват „сложни“ въглехидрати (нишесте, скорбяла), които изискват повече време за разграждане, но осигуряват енергийните нужди на организма за дълъг период от време и ни държат сити. По този начин бихме могли да се подложим и на по-продължителни натоварвания, като например няколко часа преход в планината. Разбира се, в случаите, когато не сме осигурили енергиен източник в дългосрочен план организмът ще започне да „изгаря“ и протеини за енергия, но това не е желан ефект. Наред с потенциално увреждане на някои функции, има риск да се затормозят бъбреците с повишаване на крайните продукти на белтъчното разграждане (амоняк, пикочна киселина, креатинин), които трябва да се отделят с урината. 

Ключови добавки за енергия

За управлението на енергията в организма от ключово значение е и как тя бива използвана на тъканно и клетъчно ниво. При наличие на интензивни физически натоварвания, които предполагат и повишен прием на хранителни вещества, могат да влязат в съображения и различни добавки за енергия. На първо място – в самите процеси на разграждане на нутриентите най-често участва кислород, а при това се генерират свободни радикали. Тяхното овладяване е един от начините да съхраним по-дълго нормалните функции на всички тъкани и органи, тъй като оксидативният стрес е една от основните причини за стареенето и увреждането на различни функции. Вещества с доказан антиоксидантен ефект са витамините С и Е, микроелементите цинк, селен и някои други. Специално селенът има и друга роля – освен кофактор на ензими, които ни пазят от оксидативния стрес, той участва и в структурата на други ензими, които подпомагат действието на щитовидните хормони – Т3 и Т4. Последните имат пряка регулаторна роля именно в процесите на производство на енергия. Това обяснява защо селенът често се препоръчва от лекарите на пациенти, които се оплакват от симптоми като „пролетна умора“. 

Една здравословна диета следва да бъде балансирана, разнообразна и пълноценна. Да осигурява, както всички необходими макрохранителни вещества в адекватни количества, така и жизнено важните витамини, минерали и микроелементи. Ако имате нужда от съвет относно храненето или считате, че има какво да се подобри – потърсете консултация със специалист.