Жизненоважни витамини и минерали за вегани и вегетарианци

През последните години все повече хора обръщат особено внимание на здравословния начин на живот. Непрекъснато се увеличава броят на вегетарианците и веганите. Например, в Европа за периода 2018 – 2020 година пазарът на продуктите с растителен произход е нараснал с 49%. Има различни видове вегетариански хранителни режими, като най-често срещаният изключва само месните продукти, докато приемът на яйца и млечни продукти не се ограничава. Строгите вегетарианци, познати още като вегани, не консумират никакви храни от животински произход.

Какви са ползите от вегетарианския хранителен режим?

Добре съставената вегетарианска или веган диета се счита за здравословна и може да задоволи хранителните нужди на организма. Храните от растителен произход са богати на въглехидрати и фибри, а същевременно съдържат по-малки количества протеини и наситени мазнини.

Проучвания показват, че растителната диета може да понижи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Вегетарианската диета също може да допринесе за подобряване на контрола на възпалителните процеси в организма. Храните от растителен произход са богати на антиоксиданти, които могат да подпомогнат пряко контрола на свободните радикали в организма, потискайки възпалителните процеси.

Какви са рисковете, които крие вегетарианството?

Изцяло растителната диета освен ползи, има и своите рискове. Храните от растителен произход са добър източник на повечето витамини и минерали, но някои от тях се съдържат в малки количества или във форми, които не могат да се усвоят адекватно от човешкия организъм. Най-често срещаните дефицити на витамини и минерали при вегетарианската и веган диета са витамин В12, витамин D, калций, цинк, желязо и йод.

Витамин В12, наричан още цианкобаламин, е изключително важен за клетъчното делене, образуването на червени кръвни клетки (еритроцити) и за нормалното функциониране на нервната система. Той се среща най-вече в животинските продукти. Някои от признаците за дефицит на витамин В12 са умора, главоболие, затруднена концентрация, бледа кожа.

Витамини за вегетарианци
Допелхерц актив
Витамини за вегетарианци
За допълване на вегетарианско и веган хранене
  • 5 µg витамин В12 и 10 mg желязо за нормалното образуване на червени кръвни клетки
  • С добавени калций и витамин D
  • Витамини В1, В2, В6, В12 за нормалното функциониране на нервната система

Витамин D и калцият са важни за поддържане на нормалното състояние на костите, зъбите и мускулите. Калций се съдържа най-вече в млечните продукти и затова при веганите може да се наблюдава дефицит на този минерал.  Липсата на витамин D и калций може да доведе до увеличен риск от фрактури на опорно-двигателната система.

Един от жизненоважните елементи за производството на хемоглобин и транспорта на кислород в нашето тяло е желязото. То се среща и в храните от растителен произход, но е във форма, която не може да бъде добре усвоена. Ниските нива на желязо в организма могат да доведат до развитие на анемия.

Цинкът е микроелемент, който нашият организъм не може да произвежда сам, а набавя само с храната. Цинкът има важно значение за нормалната функция на имунната система, деленето на клетките и синтеза на ДНК. Той допринася също за нормалното състояние на косата, кожата и ноктите.

Микроелементът йод е необходим за нормалната функция на щитовдината жлеза и производството на тиоридни хормони. От тях зависят редица процеси в организма – синтез на протеини, въглехидратна и липидна обмяна. Те въздействат върху сърдечно-съдовата система, нервната система, храносмилателната система, опорно-двигателния апарат.

Допелхерц актив Витамини за вегетарианци

Хората, избрали вегетарианска или веган тип диета, трябва да се уверят, че доставят на организма си всички необходими витамини, минерали и микроелементи. Допелхерц актив Витамини за вегетарианци са специално разработена комбинация, съобразена с нуждите на вегетарианския и веган тип начин на хранене. Съдържа витамините В1,В2,В6, В12, които са важни са нормалното функциониране на нервната система, витамин D и калций, цинк, желязо и йод. Една таблетка на ден е достатъчна, за да улесни балансирането на необходимите витамини, минерали и микроелементи.

Европейският съюз за веган и вегетариански продукти присъжда знака V-Label на продукта, който гарантира, че по време на производствения процес не са използвани съставки от животински произход. Допелхерц е марка №1 в Германия в сегмента мултивитамини, а всички продукти се произвеждат съгласно правилата за Добра производствена практика.