Затлъстяването и неговите последствия

Много проучвания сочат затлъстяването, като ключов фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркт на миокарда.

Много проучвания сочат затлъстяването като ключов фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркт на миокарда. Днес е доказано, че затлъстяването засилва и ускорява атеросклеротичните промени. Това се отнася особено за хората с мъжки тип затлъстяване (тип "ябълка"), при които основното количество мазнини е натрупано в средната част на тялото.

Макар при затлъстяването да има и генетична компонента, с малко усилие, можем успешно да се преборим с него. Често затлъстяването започва да се развива още в детството и обикновено се свързва с диетата, включваща лоши хранителни навици, висок прием на захар (сладкарски изделия, газирани напитки) и диета, богата на мазнини (т. нар. "фастфууд"). Други фактори са недостатъчната физическа активност и стресът.

За да определим дали някой е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, можем да изчислим неговия/нейния Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Този показател се счита за удобен при оценка на съдържанието на мазнини в организма.

При около 98% от случаите на висок ИТМ, се касае за увеличено, спрямо нормата за даден ръст тегло, за сметка на мастна тъкан. При някои спортисти със силно развита мускулатура, ИТМ може също да е висок, защото мускулната тъкан е по-тежка от мастната, но те нямат затлъстяване.

Формулата за изчисляване на ИТМ е:

ИТМ=тегло в килограми/(ръст в метри)?

За норма се приемат стойности между 20 и 25 за мъже и 19 и 24 за жени. Стойности между 25 и 30 говорят за наднормено тегло, а над 30 - за затлъстяване.

Затлъстяването е, в много отношения, сложна болест. Механизмите, с които се осъществява регулацията на теглото, все още не са изяснени напълно. От една страна, изглежда просто – ако човек консумира повече калории, отколкото изразходва, ще има положителен енергиен баланс, т.е. ще наддава на тегло. Всъщност обаче, рисковите въздействия, които обуславят затлъстяването, представляват сложна комбинация от генетични, метаболитни, социални, икономически и други фактори. Някои ендокринологични нарушения, болести, както и приемани медикаменти, също биха могли да оказват сериозно влияние върху теглото.

Терапията на затлъстяването включва диета, физическо натоварване, промяна в поведението и понякога медикаменти за понижаване телесната маса.

Детокс Комплекс
Допелхерц актив
Детокс Комплекс
Освободи се от токсините сега!
  • Растителни екстракти от коприва, аспержи, джинджифил и зелен чай
  • В подкрепа на нормалния метаболизъм, имунитета и цялостната детоксикация
  • В-витамини за производството на енергия
  • Цинк за нормалния метаболизъм на въглехидрати и мазнини, както и за поддържане на киселинно-алкалното равновесие
  • Холин за нормалната функция на черния дроб

Комбинацията от диета и физическа активност при възрастни е по-ефективна по отношение трайно понижаване на теглото, отколкото всяка от тези мерки сама по себе си. Видът физическа активност не е от голямо значение.