Важна роля за поддържане доброто състояние на сърдечно- съдовата система играят т.нар. здравословни масла: зехтин, рапично или ленено масло, както и хапването на риба най-малко два пъти седмично. От рибите най-полезни за морските, които съдържат Омега-3 мастни киселини - EPA и DHA.
От своя страна пък, зехтинът, лененото и рапичното масло съдържат алфа-линоленова киселина (ALA), растителен тип Омега-3, намаляващ нивото на лошия холестерол в кръвта.
Редица проучвания доказват благоприятния ефект, както на DHA, така и на EPA върху сърцето, кръвното налягане и нивото на триглицеридите. Минималният препоръчителен прием според специалистите е 250 mg DHA + EPA.
Според най-новите проучвания биофлавоноидите, които са отговорни за червения и черния цвят при редица плодове (както и червеното вино), също допринасят за здравето на сърцето. 1-2 ябълки на ден или около 250 гр. боровинки са ви достатъчни, за да поддържате сърцето си здраво. За справка обаче, същия ефект не може да се постигне с други плодове като например круши или портокали. Други източници на биофлавоноиди са: морковите, тиквата, броколи, червен лук, някои зеленолистни зеленчуци (спанак), чесън и др. В допълнение зеленчуците и плодовете са богати също така и на калий, а пълнозърнестите храни на магнезий.
Омега-3 (мастни киселини тип ЕРА и DHA)
За здравето на сърцето се препоръчва да се консумират: най-малко 250 mg EPA + DHA / дневно, което може да осигури следната седмична доза мазна морска риба:
Магнезий
Препоръчителна дневна доза: 375 mg. Може да си я набавите от следните храни:
Калций
Препоръчителна дневна доза: 800 mg. Може да си я набавите от следните храни:
Витамин Е
Препоръчителна дневна доза: 12,0 mg. Може да си я набавите от следните храни:
Фолиева киселина
Препоръчителна дневна доза: 200 μg. Може да си я набавите от следните храни: