Menü
Контакти Желани продукти Търсене
Омега-3: Жизненоважен хранителен елемент

Здравето ни се влияе силно от начина, по който се храним.  Полиненаситените мастни киселини трябва да бъдат съществена част от ежедневното ни меню под формата на риба или хранителни добавки, тъй като те подпомагат нормалното функциониране на организма. Омега-3 мастните киселини се съдържат в някои растителни масла, ядки и особено в студеноводните риби като сьомга или скумрия, както и в маслото от антарктически крил.  

При вегетарианска или веганска диета също се препоръчва допълване с неживотински микроорганизми от рода на морски микроводорасли (фитопланктон) Schizochytrium Sp.  За разлика от други растителни източници на омега-3, при Schizochytrium Sp. се открива високо съдържание на докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (ЕРА). Така може да се осигури достатъчен прием на полиненаситени мастни киселини и да се избегнат рискове от влошаване на здравето без да се прави компромис с избрания режим на хранене.

Защо се нуждаем от омега-3 мастни киселини?

Полиненаситените мастни киселини имат ключова роля за човешкото здраве, подкрепяйки работата на различни органи и системи. Дори по време на бременност, DHA е жизнено необходима като градивен елемент за вътреутробното развитие на мозъка и ретината на детето. Прочетете повече за значението на  омега-3 мастните киселини по време на бременност и каква точно е ролята на DHA!

За правилния метаболизъм на мозъка и нормалната мозъчна функция също се нуждаем от омега-3 мастни киселини. В нашия мозък, омега-3 мастната киселина DHA участва в определени процеси. Научете каква е връзката между омега-3 мастните киселини и психичното здраве, вижте и какъв процент от нашата нервна система се състои от DHA!


В допълнение, омега-3 мастните киселини оказват влияние върху здравето на сърцето и нашето зрение. Научете как можем да подкрепим здравето на сърцето си с полиненаситените мастни киселини!


А тук можете да научите как да поддържаме нормално зрение.

 

Качество и устойчив добив на омега-3 мастните киселини

Съществуват различни сертификати, които могат да потвърдят доброто качество на съставките на продуктите, съдържащи омега-3 мастни киселини. Един от реномираните стандарти за високо качество е технологията PureMax*, която гарантира висока чистота и биологична стойност на омега-3 мастните киселини, постигани чрез специален процес на третиране и добив на суровината. Част от предизвикателството при добива се крие във факта, че например така ценното масло от крил (един от най-чистите източници на омега-3 мастни киселини) съдържа важни съставки, които са изключително лесно разградими, а тяхната загуба води до понижаване на качеството му. 

Друг важен момент при добиването на омега-3 мастни киселини е мисълта за околната среда. Отново при улова на крил се използва технология ECO-HarvestingTM, която се приема като изключително устойчива, тъй като антарктическият крилсе улавя без никакво негативно влияние върху популацията му, технологията не нанася вреди върху други животински видове и позволява преработването на антарктическия крил в особено чисто масло.

* PureMax is е запазена марка на Croda International PLC, England 

** ECO-HarvestingTM е запазена марка на норвежката компания Aker BioMarine